Guslač od marcipana

U Zajcu velika ansambl-predstava o hrvatskom Paganiniju

Kim Cuculić

Foto Kristijan Cimer

Foto Kristijan Cimer

Gostovanje osječkog HNK-a u riječkom HNK-u Ivana pl. ZajcaPredstava »Guslač od marcipana; Franjo Krežma: zapisi iz nepovrata« HNK-a u Osijeku u utorak, 7. ožujka, u 19.30 sati gostuje na pozornici HNK-a Ivana pl. Zajca u okviru programa K-HNK, konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta što ga čine kazališta u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Varaždinu čime se publici osigurava uvid u recentne programe svih nacionalnih kuća.


Drama »Guslač od marcipana«, prema tekstu dramaturginje Marijane Fumić, temeljenog na motivima romana Stjepana Tomaša, donosi priču o Franji Krežmi, jedinstvenoj pojavi u povijesti hrvatske glazbe, osječkom violinskom virtuozu i skladatelju, koji je zahvaljujući raskošnom talentu bio prava zvijezda europskih pozornica u doba romantizma.


Virtuoz i skladatelj


– Velika ansambl-predstava, velika obiteljska priča, ali i priča o umjetničkom putu violinista – virtuoza i skladatelja. Predstava koja kroz kazivanje o umjetniku podastire osječku priču, ali i onu univerzalnu, umjetničku koja ne poznaje granice, ni toponime, koja je u posjedu cjelokupnog čovječanstva.


Foto Kristijan Cimer

Pitajte – dogovorit cemo se!
Vise fotografija na linku u opisu albuma.
(c) Kristijan Cimer (kcimer at gmail.com)
www.facebook.com/kcimer/photos_albums
Redateljica je uvijek dojmljiva Dora Ruždjak Podolski čija pronicavost i tankoćutnost istodobno jamči uvjerljivost i suštinsku bol spoznaje o ljudima koji gotovo nikad nisu proroci u vlastitim sredinama, o genijalcima čiju veličinu ljudi spoznaju tek kad zađu onkraj smrti, navodi se u najavi predstave.


»Guslač od marcipana« je važna predstava koja kroz lik i djelo hrvatskog Paganinija priča osječku, ali i univerzalnu priču. Priča je to o dječaku koji je umjesto igračaka dobivao instrumente te s 13 godina završio bečki Konzervatorij, a upisao ga s 9 kao najmlađi student ikada dotad, a kojemu su se divili velikani poput Verdija i Liszta.


U samo 19 godina svoga života, Krežma je postao legenda. Nastupajući po europskim salonima kao tinejdžer, stvarao je glazbu čitavo stoljeće prije svog vremena.


Glumci


U predstavi glume Antonio Jakupčević kao Franjo Krežma, odnosno Matija Kačan kao Krežma stariji, zatim Antonia Mrkonjić kao Anka Krežma, Anita Schmidt kao baka Krežma, Selma Mehić kao Amalya Krežma, zatim i Antonija Pintarić, Dora Bogdanović, Duško Modrinić, Aljoša Čepl, Mate Grabić Ćaćić, Mario Rade, Armin Ćatić, Ivana Soldo Čabraja i ostali, a sudjeluje i petero glazbenika te mezzosopranistica Stefany Findrik.