Pripovjedno kazalište

Tončić Petešić: Nova premijera u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka

Katarina Bošnjak

Foto GKL Rijeka

Foto GKL Rijeka

Istaknuto je da je »Tončić Petešić« jedna umjetnička slikovnica koja djeci prijemčivim jezikom prenosi čakavsku tradiciju, a pisana je na liburnijskoj ekavskoj čakavštini



RIJEKA – Na konferenciji za novinare održanoj u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka najavljena je premijera predstave »Tončić Petešić« autorice Vedrane Balen Spinčić i redatelja Serđa Dlačića. Predstava je nastala prema motivima slikovnice autorice Vjekoslave Jurdana i ilustratora, scenografa i autora lutaka Radovana Kunića koji su nazočili konferenciji uz ravnateljicu Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalenu Lupi Alvir, redatelja Serđa Dlačića i glumca lutkara Alexa Đakovića. Kao oblikovatelj svjetla na predstavi je radio Sanjin Seršić, dok je lutkarska tehnologinja Marija Volkmer.


Pretpremijera predstave održat će se večeras, dok je premijera sutra, 26. svibnja, u 18 sati. Predstava će se dalje moći pogledati od ove subote pa sve do 17. lipnja. Kako je objasnila Magdalena Lupi Alvir, iako predstava još nije izašla, već su pozvani na gostovanja i festivale, vjerojatno jer je riječ o zaista popularnoj slikovnici koju djeca prepoznaju.


Pričopredstava


– Ova je predstava iz ciklusa takozvanih pričopredstava, odnosno pripovjednog kazališta, ali s elementima lutkarstva. Nastojali smo napraviti tu formu na malo drukčiji način i obrađivati teme koje jesu teme zavičajne baštine Primorsko-goranske županije, ali na suvremen način. Sama slikovnica pisana je jednostavnim, ali za djecu vrlo prijemčivim tekstom koji krije puno više tema i podtema koje su nas inspirirale, poput potrage za korijenima, identitetom i vlastitim glasom, kazala je Lupi Alvir.




Autorica slikovnice Vjekoslava Jurdana na predstavi je radila i kao suradnica za čakavski govor, na konferenciji je istaknula važnost i složenost fenomena dječje književnosti koja nije ništa »manja« od književnosti za odrasle.


– Izgleda kao da je Tončić Petešić oduvijek postojao, a ja sam ga samo pronašla. On toliko arhetipski dira slojeve, ne samo dječje publike. Otkad je rukopis nastao, Tončić vodi svoj život i ja sam samo tu da kažem pokoju riječ, objasnila je Jurdana, dodavši kako je »Tončić Petešić« jedna umjetnička slikovnica koja djeci prijemčivim jezikom prenosi čakavsku tradiciju, a pisana je na liburnijskoj ekavskoj čakavštini.


Slikovnica i predstava


Redatelj Serđo Dlačić istaknuo je kako se kroz predstavu provlači ideja pronalaženja vlastitog glasa, što je bila jedna od njegovih režijskih postavki, uz unutarnji monolog glumca i scenografiju koja je zapravo 3D verzija slikovnice. Scenograf i autor lutaka Radovan Kunić govorio je o prijenosu iz medija u medij te povezanosti između slikovnice i predstave kao medija, a kazao je kako je imao cilj stvoriti likove koji nisu tu samo da opisuju dio teksta sa stranice, već da stvarno mogu proširiti mogućnost svog djelovanja i izvan same slikovnice. Glumac i lutkar Alex Đaković u predstavi tumači čak nekoliko likova i naratora, a pripreme za ulogu trajale su gotovo sedam mjeseci s pauzama.


Autorica predstave Vedrana Balen Spinčić o inspiraciji i temama predstave je napisala: »Cijeli smo svoj život zapravo u potrazi za samim sobom, cijeloga života učimo, mijenjamo se, rastemo, padamo, dižemo se, čupamo svoje korijene i opet im se vraćamo. No, u djetinjstvu smo ipak najosjetljivija bića, najneiskusnija, najmanje snažna. Ovo je priča o tome kako pronaći hrabrost i djelovati strahu usprkos, o tome kako donijeti odluku, o tome kako biti strpljiv, o tome kako slušati roditelje i obitelj, ali isto tako kako pronaći svoj autentični put, kako pronaći svoj glas. Priča o tome kako od kapi postajemo bujica.« Predstava je namijenjena uzrastu od četiri godine nadalje, a traje 35 minuta.