Riječko kazalište

Sprema se opoziv Marina Blaževića: Kazališno vijeće za v.d. intendanta “Zajca” predlaže Bojana Šobera

Davor Mandić

Bojan Šober i Marin Blažević / Foto Sergej Drechsler

Bojan Šober i Marin Blažević / Foto Sergej Drechsler

Loptica je sad prebačena Gradskom vijeću Rijeke



Prijedlog Kazališnog vijeća HNK-a Ivana pl. Zajca Gradskom vijeću Grada Rijeke bit će da osim opoziva intendanta Marina Blaževića prije isteka njegova mandata izglasa i novog v.d.-a intendanta, opernog umjetnika Bojana Šobera, trenutačno i člana Kazališnog vijeća. Rezultat je to kasne elektroničke sjednice KV-a protekle srijede.


Podsjetimo, o aktualnostima u “Zajcu” jučer su govorili predsjednik Kazališnog vijeća Zvonimir Peranić i predsjednica Odbora za kulturu Gradskog vijeća Grada Rijeke Maša Magzan progovorili o aktualnostima u »Zajcu«. Oni su, kako je to istaknula Magzan, u suštini uputili apel Gradu Rijeci da se kao osnivač konačno počne ozbiljno i odgovorno baviti problemima u Kazalištu.


Skrivanje informacija


Kao jedan od problema Magzan je istaknula praksu da se preporuke, rokovi i prijedlozi Odbora za kulturu ignoriraju, problemi trpaju pod tepih, a važne informacije skrivaju.




– Najnoviji je primjer nedostupnost nalaza upravnog nadzora nad zakonitošću rada kazališta. Nekoliko dana prije održavanja druge sjednice novog Kazališnog vijeća iz Ministarstva kulture i medija stigla je Obavijest o završenom nadzoru, u kojoj se navodi da »nisu uočeni nedostaci u radu i nezakonitom postupanju, osim određenih nomotehničkih nedostataka u općim aktima.«


Na moj upit o konkretnom nalazu i pratećoj dokumentaciji, počeo je ping-pong između Grada i HNK-a. Pročelnik Šarar tvrdio je da Grad nema dokumentaciju i preusmjerio me na HNK, dok mi je Uprava HNK-a uputila da se javim Gradu, koji je upravni nadzor i naručio!


Pravi odgovor stigao je iz Ministarstva kulture i medija, koje je dostavilo zapisnik provedenog upravnog nadzora uz potvrdu da je dostavljen i Gradu Rijeci i HNK-u još 29. srpnja 2022. godine – rekla je Magzan i utvrdila da se nikako ne slaže s tim da je riječ samo o tehničkim izmjenama, jer se u zapisniku na šest stranica navodi niz nepravilnosti u važnim dokumentima te je, među ostalim, potrebno uskladiti Statut HNK-a s važećim Zakonom o kazalištu, urediti Pravilnik o radu tako da poštuje odredbe Zakona o radu, uskladiti Pravilnik o zaštiti na radu sa Zakonom o zaštiti na radu i dr.


Otvoreno pismo premijeru


Također, Magzan je istaknula i problem s internom revizijom Grada Rijeke, koja je započela prije gotovo dva mjeseca. Uputila je službeni upit Gradu i tek jučer stigao joj je odgovor da je postupak revizije u tijeku, da se rezultati očekuju krajem listopada, a da će o distribuciji konačnog izvješća odlučiti gradonačelnik.


Foto Vedran Karuza


– Sporost te lakoća izbjegavanja odgovora i odgovornosti Grada su u ovom slučaju nedopustivi. Programsko i financijsko izviješće HNK-a nije usvojeno na svibanjskom zasjedanju Gradskog vijeća.


Nezadovoljstvo unutar ustanove raste, a otvoreno pismo sindikata premijeru i najava mogućih prosvjeda su alarmantni – rekla je Magzan, pojasnivši da je u potonjem pitanju riječ o najavi Republičkog sindikata radnika, s bazom od 3.000 članova, da će organizirati prosvjede u povodu zabrinjavajućih događaja u riječkom kazalištu.


Jednako tako, RSR je već uputio premijeru Andreju Plenkoviću otvoreno pismo s istaknutim rečenim zabrinjavajućim događajima.


Zvonimir Peranić je utvrdio da je na djelu transformacija Grada u odnosu spram Kazališnog vijeća. Dok je stav za prethodna vijeća bio da tamo sjede stručnjaci i da se Grad neće miješati u njihove odluke, sada su počele dolaziti upute što smiju, a što ne smiju činiti i kako moraju glasati o pojedinim pitanjima.


Peranić nalazi problematičnim i to što je KV tražio niz dokumenata, a pravna služba, od koje bi trebao imati podršku, između ostalog i zato da se ne pogriješi pri tumačenju pojedinih akata i radnji, ignorira ih.


Pa je tako neuspješno tražen neslužbeni pročišćeni tekst Poslovnika o radu Kazališnog vijeća, kao i Pravilnika o radu HNK-a Ivana pl. Zajca, zatim popis sudskih sporova od 2014. godine, izjava Giulija Settima na okolnost sudjelovanja na otvaranju InPut Fest u Karlovcu, izvještaj o utrošenim sredstvima na programe »Kamov«, »Operni studio Giorgio Surian« i »Galerija Zajc«, podatke o broju nastupa Dražena Mikulića u kazališnim izvedbama od 2014. godine do danas, prijedlog zapisnika s 26. sjednice (koji je potrebno dostaviti do osam dana nakon održavanja sjednice), kao i važno pitanje može li KV mijenjati famozni članak 16. Blaževićeva Ugovora o radu, onaj koji mu omogućuje da nakon mandata ostane u Kazalištu na radnom mjestu glavnog dramaturga, s obzirom na to da je ugovor rezultat složenog postupka koji započinje natječajem i drugo.


Zaštita ministrice kulture


Magzan je ujedno podsjetila i na zanimljiv obrat u ponašanju lokalnog i nacionalnog HDZ-a, koji je pri imenovanju Marina Blaževića intendantom bio proglašavan bahatim i lošim, nikako dobrim rješenjem za Kazalište, a sad ga se odjednom brani na svim razinama.



– Danas ministrica kulture i HDZ stoje iza Blaževića, štite ga i pritom koriste sve mehanizme. Priča ide toliko daleko da će ministrica iskoristiti i pravo veta na opoziv intendanta – rekla je Magzan, na što smo upitali što u tom slučaju, s obzirom na to da ga dosad nismo imali.


Odnosno dosad je slučaj bio nepotvrđivanje legitimno imenovanog intendanta, istoga ovoga koji je i danas intendantom, od strane ministra Zlatka Hasanbegovića, kada je riječki gradonačelnik, tada Vojko Obersnel, govorio da nema što ministar nepotvrđivati legitimno izabranog intendanta kada Ministarstvo ne financira Kazalište.


Po pitanju financiranja kazališta ništa se nije promijenilo, no ministrica i dalje prijeti. Podsjetimo, tada je drama okončana kada je Upravni sud poništio odluku ministra o nepotvrđivanju.


Magzan je na naše pitanje odgovorila da bi o tome mogli više reći pravnici te da postoji moguća razlika između imenovanja i razrješavanja, ali ako ministrica bude inzistirala na nepotvrđivanju eventualnog opoziva, bit će to prema Magzan jasno nepoštivanje volje birača, koji su izabrali svoje predstavnike u gradskoj vlasti da vode politiku u njihovom interesu.


Spašavanje intendanta Blaževića


Vezano za recentne događaje u i oko HNK-a Ivana pl. Zajca oglasio se i Primorsko goranski savez, a u priopćenju koje potpisuje tajnik PGS-a Ivica Linar, između ostalog se navodi:


«…Posve očekivano, s približavanjem nove sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke, na kojoj će se gradski vijećnici glasanjem očitovati prihvaćaju li prijedlog Kazališnog vijeća HNK-a Ivana pl. Zajca da intendant Marin Blažević odmah bude razriješen te dužnosti, pritisci što ih od svoga šefa trpe zaposlenici kazališta poprimaju neslućene razmjere.


Jasno je i bjelodano da Marin Blažević ne preza ni pred čim ne bi li obranio svoju intendantsku poziciju, ali recentni primjeri iživljavanja nad zaposlenima ukazuju na potpuni izostanak kontrole i na u Rijeci do sada neviđene načine maltretiranja podređenih u jednoj javnoj ustanovi financiranoj sredstvima svih građanki i građana Rijeke, dakle javnim novcem…


Iz razloga koje možemo samo nagađati, gradonačelnik Rijeke, pročelnik za kulturu Grada Rijeke i ministrica kulture Republike Hrvatske zajedničkim se snagama mjesecima upiru spasiti Marina Blaževića.


Spašavaju li pritom i još nekoga? Vjerojatno i najopasnije od svega u toj bjesomučnoj borbi »spašavanja intendanta Blaževića«…


Stav Primorsko goranskog saveza već je dulje vrijeme jasan i više smo ga puta javno iznosili – u potpunosti podržavamo zaposlenike HNK-a Ivana pl. Zajca, njihove interese i borbu za zaštitu njihovog profesionalnog i ljudskog integriteta…«