Slučaj splitskog kazališta

Splitski gradski vijećnici odbili izvješće intendanta Srećka Šestana

Hina

Foto Miroslav Lelas/PIXSELL

Foto Miroslav Lelas/PIXSELL

Zamjerili su mu nenamjensko trošenje novca i neispunjavanje programa što je on pravdao mjerama protiv korone



​​Vijećnici splitskog Gradskog vijeća u četvrtak nisu prihvatili izvješće programskog i financijskog poslovanja koje je podnio inte​n​dant HNK u Splitu Srećko Šestan, zamjerivši mu nenamjensko trošenje novca i neispunjavanje programa što je on pravdao mjerama protiv korone.


Za ​njegovo je ​izvješće glasovalo sedam vijećnika, 17 ​ih je bilo ​protiv​, te jedan suzdržan, Protiv njegovog izvješća je bio Centar, SDP i Most. ​


Šestan je rekao vijećnicima da su imali brojne mjere radi koronavirusa što je utjecalo na posjećenost gledatelja ali je HNK bio pun. Podsjetio je da su kalendarsku godinu završili u dobitku od šest milijuna kuna, nemaju dugove, honorare i naknade uredno isplaćuju.




“Da su normalna vremena neke ciljeve teško bi ostvarili. Puno smo predstava odgađali zbog nestabilnih vremena​, no i u vremenu pandemije ​smo ​Splitska ljeta ​korektno odrađivali. Namjenska sredstva su potrošena za programe​. To je sve transparentno”, ​poručio je Šestan.


​Gradski vijećnik Mosta Josip Markotić prozvao ga, međutim da zajedno s ministricom kulture koju je nazvao njegovom zaštitnicom sve pretvara u političku priču. Politika im, ustvrdio je nije smetala kad ​je političkom trgovinom postavljen za intendanta.


​”Smatra da se u tom slučaju radi o aferama i netransparentnom poslovanju a ne o političkom progonu. Intendantu je zamjerio i da je ​bez znanja Kazališnog vijeća ​nenamjenski trošio novac, odbacujući njegova opravdanja koronom i pratećim mjerama​.


Resornu ministricu pozvao je da podnese ostavku, prozvavši je da od grada Splita pokušava napraviti grad slučaj.


U ime Kazališnog vijeća HNK Split ​Magdalena Nigoević​ rekla da intendant nije postigao nikakav strateški plan o suradnji s ​gradom. Smatra da je do ušteda došlo zbog nedostatka programa, ali i da su trebale biti znatno veće.​


“Kašnjenje i neispunjavanje programa trebalo je dodatno definirati. ​Kazališno vijeće ​je ​zaključilo ​da smo ​dobili samo obrazloženja o odustajanju određenih programa​, a Spli​ćani su dobili znatno manje aktivnosti od planiranih i očekivanih​”, rekla je Nigoević.


Rasprava o izvješću intendanta Srećka Šestana posljednja je točka dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća koje je jutros s dnevnog reda odlučilo povući 17 od ukupno 37 točaka, ali ne i onu koja se odnosi na intendanta.


Programsko i financijsko izvješće Srećka Šestana prošlog tjedna je odbilo Kazališno vijeće, koje je predložilo njegovu smjenu te da umjesto njega v.d. intendanta bude glumac Vicko Bilandžić.


Splitsko Gradsko vijeće ranije danas je odlučilo smanjiti broj upravnih odjela Gradske uprave s 12 na osam, pri čemu je gradonačelnik Ivica Puljak najavio otkaze neradnicima u upravi grada.