HNK Zajc

Šest riječkih sopranskih primadona pjeva arije

Davor Mandić

Pod vodstvom maestra Igora Vlajnića pjevaju Mirella Katarinčić-Toić, Olga Šober, Kristina Kolar, Olga Kaminska, Anamarija Knego i Vanja ZelčićRIJEKA HNK Ivana pl. Zajca u jednoj će večeri spojiti šest primadona riječke Opere sopranskog faha: Mirellu Katarinčić-Toić, Olgu Šober, Kristinu Kolar, Olgu Kaminsku, Anamariju Knego i Vanju Zelčić. One će, uz orkestar Opere i pod vodstvom maestra Igora Vlajnića, u petak, 24. ožujka u 20 sati na pozornici riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca izvesti pregršt opernih i operetnih arija.


Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare istaknuo intendant Marin Blažević, bit će to pravo slavlje operne umjetnosti kakvo mogu prirediti jedino riječke sopranistice od kojih su neke, u prvom redu nacionalne prvakinje Mirella Katarinčić-Toić i Olga Šober, već snažno zadužile i obilježile riječko Kazalište, dok njihove mlađe kolegice vrlo uspješno grade svoje karijere na njihovu tragu.


Sve su one redom istaknule iznimno zadovoljstvo ovim jedinstvenim koncertom. Olga Šober nazvala ga je posebno lijepim opernim projektom u kojem naprosto nije mogla sudjelovati bez izvedbe arije Violette Valery iz Verdijeve »Traviate«, uloge koja je obilježila njenu bogatu i dugu karijeru. Kristina Kolar kazala je da su nakon prvog, isključivo opernog dijela koncerta, u drugi uključili i onaj operetni.
– Iako time malo podilazimo publici koja doista voli operetu, ovaj prpošniji dio za nas nije ništa manje težak – zaključila je Kolar.


Olga Kaminska, rođena u Ukrajini, podsjetila je kako je u domovini gradila operetnu, a u Rijeci opernu karijeru, a i ovom prigodom sjetit će se rodne zemlje i tamošnje krize, pjevajući ariju o ratu ruskog autora Kirila Molčanova.


Anamarija Knego nije krila zadovoljstvo što će nastupiti s primadonama od kojih još uvijek uči, a Vanja Zelčić je istaknula da one nisu samo operne pjevačice, već i zabavljačice, te publici obećala dobar show.


Maestro Igor Vlajnić naglasio je da su arije izabrale same solistice prema njihovim afinitetima i osobnostima.


Ravnatelj Opere Petar Kovačić na koncert je pozvao sve Riječane, i one koji nisu redovni operni posjetitelji, jer po njemu nije riječ samo o jedinstvenom koncertu i glazbenom doživljaju, već i o glamuroznom događaju sa šest primadona, pri čemu je zanimljiva njihova generacijska razlika, odnosno spoj iskustva i mladosti.