Domaće snage

Rijeka će u subotu ugostiti plesnu premijeru “Zašto ne (?)” Ivane Kalc i Igora Koruge

Kim Cuculić

Foto Karlo Čargonja

Foto Karlo Čargonja

Projekt »Zašto ne (?)« traga za otjelovljenjem i definiranjem današnjeg tijela pojedinca



RIJEKA – U subotu, 15. listopada, u 20 sati na pozornici HKD-a bit će izvedena nova premijera umjetničke organizacije Kabinet, nastala u koprodukciji sa Stanicom – Servisom za savremeni ples iz Beograda, projektom Life Long Burning i HKD-om.


Projekt »Zašto ne (?)« traga za otjelovljenjem i definiranjem današnjeg (beznadnog, izoliranog, uplašenog, prekomjerno-identificiranog) tijela pojedinca i afektivnim prostorom njegovanja između (najmanje) dvoje, kao prakse koja se nadalje može razvijati s kolektivom (publikom). U takvom okviru autori posebno istražuju tehniku unisonosti, odnosno »istosti« kao izvođačkog sredstva plesa i kao kulturno-umjetničke prakse koja sa sobom nosi važan povijesni okvir primjene: od višenamjenske estetsko-poetične primjene u umjetničkim radovima različitih epoha povijesti razvoja plesa (u 20. stoljeću) do ciljanog ideološkog i tehnološkog oruđa za oblikovanje društvenog tijela različitih društvenih poredaka (komunizam, fašizam, kapitalizam…). Cilj istraživanja unisonosti u koreografskom smislu jest proučiti prostor za kreiranje kvarova (glitch).


Izvedbu i koreografiju potpisuju Ivana Kalc i Igor Koruga. Autor glazbe je Luka Mejdžor, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.




Projekt je podržao program Kreativna Europa. Ulaznice su dostupne u sustavu mojekarte.hr ili na blagajni HKD-a.