Performans i izložba

U Pogonu jedinstvo sutra “Radilišta” Tajči Čekade i Ivane Kalc

Davor Mandić



Otvorenje multimedijalne izložbe videoperformansa i novi performans iz ciklusa »Radilište« riječkih umjetnica Tajči Čekade i Ivane Kalc dogodit će se u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo u utorak, 15. ožujka u 19 sati.


Umjetnica Branka Cvjetičanin, utvrđujući kote »Radilišta«, kaže da je model liberalnog kapitalizma i tlapnja o slobodama tržišta tek eho prošlosti.


– Koncepti ekonomske misli u odnosu na zakone tržišne ekonomije kao u loopu i s matematičkom preciznošću vrte isti model rasta, održavanja i propadanja. Na trenutak se čini da kompasa nema ili da je smjer neizvjestan te se zbog lakšeg shvaćanja sve prozvalo globalnim, tranzicijskim i sl. Ta istrošenost ideje ekonomskog modela dovodi još jedan ciklus kapitala svome kraju, a taj kao i svi predhodni, ponovo kulminira erupcijom. (…) Iz te makroekonomske vizure, umjetnički niz »Radilišta«, dviju intermedijalnih umjetnica Tajči Čekade i Ivane Kalc, u fokus stavlja kritiku važnog segmenta iste, a to je ekonomija rada. Čekada i Kalc u mediju videoperformansa istražuju rad u različitim prostorno-vremenskim odrednicama, koncipirajući »Radilišta« kao privremene platforme na kojima demonstriraju određeni segment rada i/ili radnog procesa numerirajući »Radilište« simboličkim brojem« – kaže Cvjetičanin.




»Radilišta« će kao serijal sedam videoperformansa biti će izložena od 15. do 20. ožujka 2022. u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, a umjetnice će izvesti i »Radilište 2«, u kojem se referiraju i na vlastitu dosadašnju suradnju na ciklusu »Radilište« te na vlastite pozicije iz ojih djeluju kao umjetnice, prijateljice i radnice.