Nacionalna dramska prvakinja

Riječka glumica Olivera Baljak proslavila 40 godina umjetničkog rada

Hina

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević

Godišnjicu je proslavila ulogom Živke Popović u predstavi "Gospođa ministarka"



Nacionalna dramska prvakinja HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Olivera Baljak ulogom Živke Popović u predstavi “Gospođa ministarka” u petak je u tom kazalištu svečano obilježila 40. godišnjicu umjetničkog rada.


Redateljica i autorica prilagodbe te popularne komedije Branislava Nušića je Tatjana Mandić Rigonat.


Uz Oliveru Baljak u predstavi glume Aleksandar Cvjetković, Jasmin Mekić, Ivana Bruck, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Dean Krivačić, Edi Ćelić i drugi. Scenografiju potpisuje Stefan Katunar, kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, glazbu je izabrala Tatjana Mandić Rigonat, a aranžmane i adaptaciju glazbe napravio je Zoran Majstorović.




Predstava je premijerno izvedena u riječkome HNK 18. srpnja ove godine.


Olivera Baljak rođena je u Rijeci 1956. godine gdje je studirala pravo, na dislociranom studiju pohađala Akademiju dramskih umjetnosti iz Zagreba te potom dvije godine studirala solo pjevanje na lovranskoj Glazbenoj školi “Ino Mirković”.


Glumom se počela baviti najprije amaterski, a potom i profesionalno te je od 1980. godine stalna članica Hrvatske drame riječkoga HNK. Ostvarila je stotinjak uloga u kazalištu te nekoliko nastupa u televizijskim serijama, dugometražnim i kratkometražnim filmovima.


Dobitnica je niza nagrada za glumačke nastupe, među kojima i godišnje Nagrade Grada Rijeke 2006. godine. Više puta je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta.