Riječki simfonijski orkestar

Prvi novogodišnji gala koncert večeras u Zajcu, među valcerima se skriva “jedan poseban vrhunac”

Portal Novi list, Hina

Ilustracija HNK Ivan pl. Zajc

Ilustracija HNK Ivan pl. Zajc

Tradicionalni novogodišnji koncerti riječkoga HNK održat će se još 28. i 29. prosinca, te 30. prosinca u dvije izvedbe



U HNK Ivana pl. Zajca u srijedu je u 20 sati na programu prvi u nizu novogodišnjih gala koncerata Riječkog simfonijskog orkestra pod nazivom “Svi na valcer!” pod ravnanjem šefa dirigenta tog orkestra Valentina Egela.


Tradicionalni novogodišnji koncerti riječkoga HNK održat će se još 28. i 29. prosinca, te 30. prosinca u dvije izvedbe, večernjoj i u vidu gala matineje, u 12 sati.


Valentin Egel u najavi koncerata ističe da su odabrali valcere koji donose slavljeničko ozračje.




“Ali pored Johanna Straussa Ml., ove godine izvodimo i Lehára, a među valcerima se skriva i jedan poseban vrhunac: valceri iz „Kavalira s ružom“, koji nam otkrivaju ljubav Richarda Straussa prema bečkom valceru.


Međutim, nismo stali isključivo na bečkom valceru, već donosimo i Čajkovskog, kao i druge plesne forme ostalih skladatelja”, navodi Egel.


Tako će se izvesti Poloneza iz opere Evgenij Onjegin i valcer iz baleta Trnoružica P. I. Čajkovskog, Dvořakov Slavenski ples, Leharov valcer Gold und Silber, Mađarski plesovi br. 1 i 4. J. Brahmsa, Walzerfolge iz opere Kavalir s ružom R. Straussa i nekoliko popularnih valcera i polki Johanna Straussa mlađeg i starijeg te Eduarda Straussa za kraj koncerta.


Posebni gost koncerta, 12-godišnji Petar Đula Vrbanić predstavit će se kao solist na violončelu u izvedbi skladbe “Allegro appassionato” Camillea Saint-Saënsa.


Popularni novogodišnji koncert prvi put se našao na repertoaru riječkog HNK-a 30. prosinca 1982.


Ubrzo je koncert u posebno svečanom blagdanskom ozračju, uz zvuke elegantnih valcera i šarmantnih polki, postao najpopularniji i najposjećeniji kazališni program, a zbog sve većeg zanimanja publike i broj izvedbi se godinama povećavao.


Ove godine na programu je pet izvedbi.