Variazioni enigmatiche

Premijerom “Enigmatskih varijacija” inauguriran Dram(m)a centar Zajc

Kim Cuculić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U tekstu se pojavljuju bezbrojne varijacije na temu ljubavnih odnosa. Osim o ljubavi, predstava govori i o usamljenosti i strahu od samoće u bolestI



Premijernom izvedbom predstave Talijanske drame riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca »Variazioni enigmatiche«/»Enigmatske varijacije« Érica-Emmanuela Schmitta otvoren je novi Dram(m)a centar »Zajc« u zgradi bivšeg Ivexa.


Foto galerija: Premijera Talijanske drame "Variazioni enigmatiche / Enigmatske varijacije" Foto: Vedran Karuza


»Enigmatske varijacije«, psihološki triler o životu i ljubavi, u svojoj 87. godini režirala je jedna od najvećih umjetnica hrvatskoga glumišta, Neva Rošić, koja se od sredine 90-ih povremeno bavi i režijom, najčešće upravo u riječkom kazalištu.


Naslov komada autor je posudio od skladatelja Edwarda Elgara, koji u svojoj skladbi obrađuje skrovitu temu u 14 varijacija.





U tekstu se pojavljuju bezbrojne varijacije na temu ljubavnih odnosa. Osim o ljubavi, predstava govori i o usamljenosti i strahu od samoće u bolesti.


U predstavi glume Aleksandar Cvjetković, koji je utjelovio pisca i nobelovca Abela Znorka, i Mirko Soldano koji tumači novinara Erica Larsena.


Autorski tim predstave uz Nevu Rošić čine i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Sandra Dekanić te oblikovatelj svjetla i asistent redateljice Marin Lukanović.


Glumci i autorska ekipa ispraćeni su snažnim pljeskom i stajaćim ovacijama.



Autor Éric-Emmanuel Schmitt, dramatičar, romanopisac, esejist, filmski scenarist i redatelj pripada među najistaknutije i najizvođenije suvremene francuske autore.


Dram(m)a centar »Zajc« obnovljeni je prostor u zgradi ex Ivexa (Delta 5).


Ideja o Dram(m)a centru nastala je uslijed pandemijskih okolnosti, kada su se ansambli zbog zdravstvene sigurnosti morali fizički, odnosno prostorno odvojiti.



Tadašnja nužnost prerasla je u novi koncept prema kojem su direkcije Hrvatske i Talijanske drame svoj stalni dom pronašle u istom prostoru koji im je osigurao i prostor za probe te rasterećenje pozornice koju inače dijele čak četiri ansambla i Riječki simfonijski orkestar za svoju koncertnu djelatnost.


Osim što će se dramskim ansamblima olakšati rad, ali i međusobno povezivanje, i Riječko kazalište mladih »Kamov« ovime će dobiti prave profesionalne uvjete za rad, kao što će se otvoriti i prostor za aktivnosti programa razvoja publike.