21. travnja

Premijera Verdijeve opere “Don Carlo” u Zajcu: “Imamo fantastične soliste, okupljen je nevjerojatan tim”

Portal Novi list, Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Redatelj je Marin Blažević, a dirigirat će umjetnički ravnatelj Opere SNG Maribor Simon Krečič



U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci 21. travnja će se premijerno izvesti opera Giuseppea Verdija “Don Carlo” u koprodukciji Opere riječkoga HNK i Opere Slovenskog narodnog gledališča Maribor, najavljeno je u utorak.


Redatelj je Marin Blažević, a dirigirat će umjetnički ravnatelj Opere SNG Maribor Simon Krečič.





U ulozi Filipa II. nastupit će Luka Ortar, kao Don Carlo Aljaž Farasin, a u ulozi Rodriga Jaka Mihelač. U ostalim ulogama su Giorgio Surian, Slavko Sekulić, Anamarija Knego, Diana Haller i drugi.



Intendant riječkoga HNK i redatelj opere Marin Blažević rekao je na konferenciji za novinare da je riječ o fantastičnim solistima te da je okupljen nevjerojatan tim.



Svi pjevači nastupaju debitantski u svojima ulogama, pa tako i Giorgio Surian kao Veliki inkvizitor, iako je u ovoj operi veliki uspjeh ostvarivao kao Filip II., rekao je Blažević.



Istaknuo je veliku ulogu scenografije i oblikovanja svjetla uglednog Wolfganga von Zoubeka i kostimografije Sandre Dekanić u ovoj verziji opere.


Dirigent Simon Krečič je izrazio zadovoljstvo uspostavljenom suradnjom dvaju kuća na ovako zahtjevnom projektu.



“Vremena su takva da se moramo povezivati, posebno kuće s komplementarnim ansamblima i repertoarom”, naveo je.


Luka Ortar je naveo da je ovu ulogu priželjkivao od studentskih dana, a Diana Haller da u Rijeku dolazi gostovati prvenstveno zbog Marina Blaževića i njegovih poziva.



“Don Carlo” je višeslojna opera koja spaja povijesne činjenice, dramu i ljudsku strast u remek-djelo.



To je opera za velike glasove u kojoj svatko od šest najistaknutijih likova ima uvjerljiv dramski temelj i razvoj, puna je moćnih scena i zahtjevnih arija u skladu s psihološki oblikovanom glazbenom dramom, istaknuto je u najavi riječkoga HNK.



Premijera ove opere u Mariboru bila je 3. ožujka, a dirigirao je šef-dirigent Riječkog simfonijskog orkestra Valentin Egel