Opera u tri čina

Premijera “Pikove dame” u HNK Ivana pl. Zajca 15. lipnja

Hina

Foto Boris Scitar / Pixsell

Foto Boris Scitar / Pixsell

Dunja Vejzović nastupit će u naslovnoj ulozi stare grofice, Pikove dame i umjetnička je voditeljica projekta, a potpisuje i režiju, zajedno s Christianom Romanowskim, koji je i scenograf, dok je dirigent je Valentin Egel



Premijera opere u tri čina P. I. Čajkovskog “Pikove dame”, kojom se operna diva Dunja Vejzović vraća na opernu pozornicu i istodobno od nje oprašta, bit će premijerno izvedena 15. lipnja, najavljeno je na konferenciji za novinare u HNK Ivana pl. Zajca.


Dunja Vejzović nastupit će u naslovnoj ulozi stare grofice, Pikove dame i umjetnička je voditeljica projekta, a potpisuje i režiju, zajedno s Christianom Romanowskim, koji je i scenograf, dok je dirigent je Valentin Egel.


“Pikova dama” izuzetno je velika i zahtjevna opera pa je rijetko na repertoarima opernih kuća, no sada se ipak više izvodi, rekla je Dunja Vejzović.




Istaknula je da ta opera traži velik napor da se svlada, uz razne pjevače i zboriste koje treba uskladiti. “Svi me pitaju otkud mi energija, no, jedan takt te muzike vrijedan je te energije”, kazala je.


Dunja Vejzović pjevala je Pikovu damu na početku karijere, a govoreći o ulozi grofice istaknula je kako je to mala, ali snažna uloga, koja se kroz cijelu operu pojavljuje kao nit po kojoj se svi drugi ravnaju.


Dodala je da joj je drago što je ansambl tako dobar, a kazalište podupire i mlađe pjevače te što nastupa s dirigentom Valentinom Egelom.


Redatelj Christian Romanowski rekao je da u “Pikovoj dami” nema jednoznačnih likova, a dvojnost ljudske prirode, proturječne sile koje vladaju nekom osobom, izražene su u priči “Pikove dame” i glazbi Čajkovskog, zbog čega je, smatra, sadržaj izuzetno moderan.


“Slike kojima prikazujemo ‘Pikovu damu’ ovdje su minimalističke i apstraktne, ne samo zato što za kulturu uvijek ima premalo sredstava, nego tako prikazujemo ono što želimo izreći”, rekao je i dodao da ljubavni par u ovoj operi ne uspijeva, ne idu im na ruku životne okolnosti, no, njihova ljubav ne uspijeva ponajprije zbog njih samih.


Ravnatelj Opere Dražen Siriščević kazao je da je riječ o operi koja je više od opere, prava glazbena drama, izazov i za umjetnike i za publiku te da je Dunja Vejzović osoba s velikom energijom, koju dijeli sa svima na pozornici.


Dunja Vejzović primadona je svjetske karijere, a zbog muzikalnosti, snažnog glasa velikog opsega i dojmljive scenske prisutnosti smatra se jednom od najvećih sopranistica osamdesetih i devedesetih godina 20. stoljeća.


Nastupala je na najznačajnijim opernim pozornicama svijeta, snimala za vodeće diskografske kuće te je dobitnica brojnih prestižnih nagrada.


Ulogu Hermana u “Pikovoj dami” interpretirat će Ivan Momirov, Lizu Marianna Martirosyan i Agnes Thorsteins u alternaciji, a u predstavi će nastupiti i Luka Ortar, Davor Nekjak / Robert Kolar, Bože Jurišić Pešić / Marko Fortunato, Dario Dugandžić, Slavko Sekulić, Sergej Kiselev, Emilia Rukavina / Giulia Diomede, Sofija Cingula / Giulia Diomede i drugi.


Kostime je osmislila Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić, a za koreografiju i scenski pokret zadužen je Janne Boere.


U predstavi nastupaju i članovi Baleta HNK te Dječji zbor i Riječki operni zbor.


Pikova dama premijerno je izvedena u riječkom kazalištu 1950., koncertna izvedba bila je 1976., a sljedeća premijera iste godine.