Kapucinska crkva

Festival Kvarner: Predstavljena djela poznatog estonskog skladatelja Arva Pärta

Kim Cuculić

Snimila Ana KRIŽANEC

Snimila Ana KRIŽANEC

Projekt je realiziran zajedno sa Zagrebačkom filharmonijom, a uz nju su nastupili i međunarodno priznati solisti



RIJEKA – U Kapucinskoj crkvi u Rijeci održan je koncert na kojem su predstavljena djela poznatog estonskog skladatelja Arva Pärta. Ovaj jedinstveni koncertni doživljaj priredio je Festival Kvarner, a dirigent Michael Fendre najavio ga je sljedećim riječima:


»Ovim ćemo se koncertom odmaknuti od uobičajenog poimanja klasičnog koncerta i publici podariti potpuno nove osjetilne dojmove. Za mjesto održavanja odabrali smo Kapucinsku crkvu u srcu Rijeke. U njezinom jedinstvenom ambijentu, tradicionalna podjela na pozornicu i publiku dobrim će dijelom nestati te će cijela crkva istovremeno biti i gledalište i pozornica, a impresivnu glazbu pratit će neprestana igra svjetla i boja.«

Foto galerija: Festival Kvarner: Predstavljena djela Arva Pärta Foto: Ana Križanec



Projekt je realiziran zajedno sa Zagrebačkom filharmonijom, a uz nju su nastupili i međunarodno priznati solisti. Hrvatska pijanistica Martina Filjak dobro je poznata domaćoj publici: nakon pobjede na natjecanju u Clevelandu postala je međunarodna zvijezda i jedna je od najfascinantnijih pijanistica svoje generacije. Violinska sola izvele su Mari Samuelsen i Soyoung Yoon. Mari Samuelsen, jedna od najdarovitijih violinistica mlađe generacije, isključivo angažirana u Deutsche Grammophonu, međunarodno je poznata po svojim interpretacijama Pärtovih djela. Njezini glazbeni spotovi na YouTubeu imaju milijune pregleda.




Soyoung Yoon surađuje s najznačajnijim orkestrima i dirigentima na relaciji između Sjeverne Amerike i Seula, a proslavila se i kao komorna glazbenica. Koncert je režirao Michael Fendre, umjetnički ravnatelj Festivala Kvarner i voditelj raznih EU projekata i vlastitih koncepata, koji je već dugo povezan s Arvom Pärtom. Fendre je ravnao nizom svjetskih premijera djela Arva Pärta, primjerice u povodu Europske prijestolnice kulture 2003. u Grazu na praizvedbi »In Principio«. 


Riječka publika ispratila je izvođače ovacijama i pljeskom.