Najavljeno

Predstava “Žabeceda” prva ovosezonska premijera Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Ervin Pavleković

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Premijera je najavljena za četvrtak, 14. rujna, u 18 sati, a predstava donosi priču o (ne)redu u svijetu slova i jednome Žapcu



Prva ovosezonska premijera u Gradskome kazalištu lutaka Rijeke bit će predstava »Žabeceda« autorice Vedrane Balen Spinčić i redateljice Morane Dolenc, nastala prema motivima Mihaele Velina i Tomislava Torjanca koja donosi priču o (ne)redu u svijetu slova i jednome Žapcu, najavila je autorska ekipa predstave.


Ravnateljica Kazališta Magdalena Lupi Alvir uvodno je kazala kako se o samoj predstavi, prijenosu iz slikovnice u lutkarski medij dugo razmišljalo, i to zbog njezine intrigantne teme, koja potiče naše najmlađe na samostalno čitanje, što jest tema ili program resornog ministarstva što se provlači posljednjih nekoliko godina, a u međuvremenu je i sama predstava, ističe, uvrštena u prošireni dio lektirnih naslova za niže razrede osnovne škole.


Abeceda i red


Prema riječima dramaturginje Vedrane Balen Spinčić, autorica slikovnice Mihaela Velina napisala je kratke, sažete i šarmantne stihove, a Tomislav Torjanac bogato ju je ilustrirao, pa djeca s lakoćom uče abecedu, a na slova ne gledaju kao na nešto teško već s ljubavlju.




Samu predstavu, koja je nastala prema motivima slikovnice, kaže, nije bilo jednostavno osmisliti, no abecedu je dovela u vezu s redom, jer sve u životu radimo prema nekom redu.



– Upravo to me potaknulo da izađemo iz okvira, jer mi umjetnici često izlazimo iz tih okvira i oni nam smetaju. Ako umjetnost ne izađe iz okvira, ona to nije.


Promjena je nešto nužno, iako se mi svi tome odupiremo u svakom pogledu, to je nešto što me zanima, i kao djelatnicu, i kao umjetnicu i kao osobu.


Ova predstava u jednom svom drugom sloju govori kako bolje živjeti, kako se oduprijeti tom redu koji nekad nije red, nego je kao neki zatvor, kako izaći iz toga.


Tako i riječi, dok je abeceda posložena po redu nema nijedne riječi, ne možemo komunicirati, a kad napravimo taj nered, izmiješamo slova, to je nešto što zapravo pokreće ovu predstavu, pojašnjava Balen Spinčić.


Redateljica Dolenc u pisanoj je izjavi kazala kako je sama slikovnica »Žabeceda« jednostavna, vesela i šarena, a od predloška do predstave prošlo je skoro godinu dana promišljanja, razvijanja ideje, pisanja teksta i rada s autorskim timom i glumcima.


Lik Žapca


– Baš toliko koliko nam je potrebno da naučimo pisati slova. Kad ih učimo pisati uvijek postoje slova koja su nam draža, neka lakše pamtimo, neka pišemo naopako jer su nam možda tako ljepša, a neka jednostavno rjeđe izgovaramo, pa nam treba više vremena da ih usvojimo.



Točno je takav bio i proces rada na ovoj predstavi. Donio nam je neke nove riječi, nove osjećaje i nova iskustva. Proveo nas je kroz putovanje naoko obično i svakodnevno, ali zaista potrebno i veliko.


Putovanje koje nikada nije gotovo… Ako mu pristupimo s veseljem, onda ono postaje jedna velika igra. Ova igra zove se Abeceda, a Žabac iz naše priče je svako dijete čija krila nisu rezana i čiji su krakovi spremni za skok u visinu, kaže Dolenc.



Lik Žapca, kaže Andrea Špindel koja ga u predstavi i tumači, nije klasičan dramski lik, nema nekakvu promjenu, već je stalan, on je alegorija, simbol, znak nekakve životne vatre, radosti, bezbrižnosti, unutarnjeg djeteta koje svatko od nas u svojoj duši ima i koje treba njegovati, ispoljavati s vremena na vrijeme, jer ono je naša pokretačka sila.


Predstavu izvode Andrea Špindel, Petra Šarac, Zlatko Vicić te Tilen Kožamelj. Scenografkinja, kreatorica lutaka i tehnologinja je Luči Vidanović, skladatelj je Sandi Bratonja, oblikovatelj svjetla je Sanjin Seršić, a suradnik za scenski govor je Damir Orlić. Premijera je najavljena za četvrtak, 14. rujna, u 18 sati.