Varaždinski HNK

Predstava “Majka Hrabrost i njezina djeca” gostuje u Zajcu

Kim Cuculić

Prizor iz predstave "Majka Hrabrost i njezina djeca" / Foto Marko Ercegović

Prizor iz predstave "Majka Hrabrost i njezina djeca" / Foto Marko Ercegović

»Majka Hrabrost i njezina djeca« jedno je od najpoznatijih djela Bertolta Brechta i ujedno najpoznatiji antiratni dramski tekst



Predstava »Majka Hrabrost i njezina djeca« Bertolta Brechta, u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji varaždinskog HNK-a, gostuje u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca u nedjelju, 14. siječnja, s početkom u 19.30.


»Majka Hrabrost i njezina djeca« jedno je od najpoznatijih djela Bertolta Brechta i ujedno najpoznatiji antiratni dramski tekst.


U komadu napisanom 1938./39., a praizvedenom u Zürichu 1941., Brecht »prokazuje« plejadu likova u dugom i iscrpljujućem ratu, pojedince koji žive u skladu sa zlom koje ih okružuje, djelujući u suprotnosti s moralnim načelima.




Način preživljavanja uglavnom je dehumaniziran, pa gotovo i nema dramskog lica čiji se postupci mogu opravdati.


Ana Fierling, prozvana Majka Hrabrost je antijunakinja: ratna profiterka, krijumčarka za vrijeme »bogougodnog« vjerskog rata koja se ratom hrani, upreže svoju djecu u kola kako bi skupo prodala robu.


U predstavi glume Ljiljana Bogojević, Marinko Leš, Zdeslav Čotić, Dea Presečki, Robert Plemić, Barbara Rocco, Hana Hegedušić, Branimir Vidić i ostali članovi ansambla.


Predstava je ostvarena u koprodukciji s dubrovačkim Kazalištem Marina Držića, a u »Zajcu« gostuje u sklopu programa K-HNK – Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta.