HNK Zagreb

Praizvedba predstave “Sorry” najavljena za 15. lipnja. U pitanju je novi autorski projekt Bobe Jelčića

Kim Cuculić



ZAGREB – Novi autorski projekt Bobe Jelčića »Sorry« bit će praizveden 15. lipnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Projekt je osmišljen kao kazališni proces u kojemu će istraživanje biti radikalno usredotočeno na društvena pitanja i emocije temeljene na svakodnevnim borbama ljudi pronalazeći gotovo klasičnu veličinu u najmanjem mogućem nizu događaja.


U predstavi »Sorry« redatelj Bobo Jelčić upotrebljava jednostavnu rekvizitu za istraživanje života u kazalištu i kazališta u životu, izravnim pristupom u radu s glumcima oblikujući minimalan niz događaja postavljenih među stanovnike jednoga malog i običnog gradića.


U ovome se kazališnom istraživanju susreću glumci Drame HNK-a u Zagrebu i mladi glumci, studenti ADU-a u Zagrebu te zajedno dekonstruiraju arhetipske priče o naizgled jednostavnim odnosima, poput odnosa majke i kćeri, oca i sina, unutar prijateljstva, prvih ljubavi….




Predstava »Sorry« Bobe Jelčića dio je projekta Prošireno kazalište unutar mreže kazališta okupljenih u Prospero projektu, a kojega je član i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu od 2014. godine.


Taj projekt započet je u razdoblju od 2008. do 2012., uz angažiranje šest europskih kazališta koja su imala potporu Kulturnoga programa Europske zajednice, stvorivši nov model suradnje, nazvan Prospero projekt. Projekt je izgrađen na novoj dinamici suradnje, sinergija i odnosa između partnera, njihovih timova, umjetnika i publike u redizajniranju produkcija i turneja, sa željom pokazivanja u kolikoj je mjeri kultura stimulirajuća za kreativnost, ona snaga koja pokreće društvo u vremenima krize. Potporom ovom projektu Europska komisija potiče umjetničke razmjene i suradnju.