HNK Zagreb

U novoj epizodi projekta “Homo theatralis” razgovor “Bobo Jelčić i fina oštrica realizma”

Kim Cuculić



ZAGREB – U srijedu, 8. veljače, u 21 sat u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu HDKKT organizira novu epizodu projekta »Homo theatralis« u HNK-u. Nakon izvedbe predstave »Sorry« teatrologinja Višnja Kačić Rogošić u razgovoru s Bobom Jelčićem i glumcima iz predstave uvest će nas u opus i metodologiju toga intrigantnog redatelja. Kako je najavljeno u najavi događaja »Bobo Jelčić i fina oštrica realizma«, premda je riječ o jednome od najpoznatijih hrvatskih kazališnih stvaratelja, istraživačka priroda njegova rada čini ga stalno zanimljivim sugovornikom, bilo da je riječ o onome što prethodi kazališnoj predstavi, o tome što možemo vidjeti na pozornici ili o onome izvan pozornice na što izvedeno upućuje.


Razgovarat će se o suptilnoj kritici kao načinu na koji se postiže realnost na sceni, izazovima tekstnoga predloška i fizičkoga kazališta, o tome što kazalište može naučiti od svakodnevice i od filma, kako izgleda Jelčićev »redateljski« rad s glumcima.


Događanje se ostvaruje unutar serije portreta o velikim kazališnim stvarateljima te istaknutim suvremenicima čije je djelovanje vezano za Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, koju Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa u sezoni 2022./2023. priprema u suradnji s HNK-om.




Projekt »Homo theatralis« HDKKT organizira i provodi od 2021. obuhvaćajući njime predavanja i radionice širokoga raspona tema iz područja izvedbenih umjetnosti. Projekt rastvara pogled u kazalište, sa žarištem na aktualnostima, promjenama koje zahvaćaju izvedbenu scenu, važnim ostvarenjima, kritičarskim i teatrološkim uvidima i istraživanjima.