Premijera

PlayDrama u Splitu izvodi predstavu “Sunčani je kraj”

Hina

Foto: playdrama.hr

Foto: playdrama.hr



Kazalište PlayDrama za srijedu je pripremila premijeru predstave Kristine Grubiše i Karle Leke “Sunčani je kraj” koja će igrati u Amfiteatru Doma mladih u Splitu.


Kako navode u PlayDrami, “Sunčani je kraj” predstava koja radnju smješta u budućnost, točnije 2033. godinu kada svijetu prijeti apokalipsa. Iako svi znaju da će se ona neminovno dogoditi, nitko ne zna kada će to točno biti, pa među ljudima vlada iznimna napetost, tjeskoba i nesigurnost. Takva predapokaliptična atmosfera vlada i u “najlipšen gradu na svitu”.


“Velika je nestašica hrane, voda je zagađena i zbog toga svako malo na ulicama izbijaju nemiri. Dioklecijanova palača pretvorena je u luxury resort te je iz nje izbačeno lokalno stanovništvo za koje više ne postoje nikakvi sadržaji. Na Poljudu nema utakmica zbog čega je navijačka skupina Torcida primorana pronaći svoju novu društvenu ulogu, a od posljednje kino projekcije, izložbe i kazališne predstave prošle su godine”, objašnjavaju sadržaj predstave u PlayDrami.




Troje mladih protagonista i to Mihaela, Teodor i Noa spletom (ne) sretnih okolnosti susreću u amfiteatru Doma Mladih, mjestu koje je već nekoliko godina zatvoreno i u kojem je od tragova kulturnih događanja ostalo tek nešto scenografije i rekvizita iz nekih prošlih predstava. Mihaela strastvena Torcidašica, tu je nekad radila kao biljeterka, ali je zbog izbacivanja iz stana u centru u Doma Mladih pronašla i vlastiti dom.


“U prostor koji Mihaela već smatra svojim, iz Zagreba dolazi Teodor, mladi nadobudni teoretičar zavjere kojeg su vlastita istraživanja o smaku svijeta dovela upravo ondje. Uskoro im se pridružuje i pobožni Noa koji radi kao taksist specijalno unajmljen od Crkve da vozi ljude u svetišta. Razlog za njegov dolazak u Dom Mladih je potreba da na sve moguće načine pokuša naći iskupljenje za grijehe iz prošlosti kako bi miran mogao stati pred Boga. Iako različitih karaktera i svjetonazora, protagonisti su primorani nenadano se suočiti sa Sartreovom premisom ‘Pakao su drugi ljudi’, a pritom otkriti i dijelove sebe koje su skrivali”, stoji u najavi predstave.


U predstavi igraju Laura Bošnjak, Filip Luka Gospić i Denis Tomić. Skladatelj je Nikola Krgović, kostimografkinja Ela Igrec, oblikovatelj svjetla: Bartul Pejković, dok je kolaž izradio Kristijan Popović.