GKL Rijeka

Planet Brajda – naš dom: Riječki lutkari s novim sloganom i tri premijere

Ervin Pavleković

Foto: A. MAKSIMOVIĆ

Foto: A. MAKSIMOVIĆ

Najavljena nova kazališna sezona 2023./2024.



RIJEKA – »Planet Brajda – naš dom« slogan je nove kazališne sezone 2023./2024. Gradskog kazališta lutaka Rijeka koji upućuje na planet lutkarskoga kazališta koji/e opstoji već 62 godine na istoj adresi, u kvartu koji je sve manje naseljen, no i dalje daje plodove – kvalitetne predstave.


U novoj sezoni kazališnog planeta na Brajdi čekaju nas tri premijerna naslova – »Žabeceda«, »Zeko i potočić« te »Bomboniera variete!« – i dvadeset repriznih naslova, najavile su to ravnateljica Magdalena Lupi Alvir i stručna suradnica Vedrana Balen Spinčić.


Kako je uvodno kazala Balen Spinčić, tijekom brojnih prošlogodišnjih, no i ranijih, gostovanja, vraćajući se u svoj kazališni dom na Brajdi, ekipa kazališta zaključila je kako je naše lutkarsko kazalište posebno, svojevrstan kazališni planet, onaj koji stoji čvrsto poput utvrde već 62 godine, ali i onaj koji opstoji u kvartu koji je sve manje naseljen, kvartu u kojem se trgovine, kiosci i pekarnice zatvaraju.




Baš zato ponekad se čini kao da je taj planet na Brajdi, na kojem umjesto grožđa rastu drugi plodovi – predstave – kojima uveseljavaju naše najmlađe, no i nešto starije izoliran od ostatka grada.


Premijera »Žabecede«


Taj riječki kazališni planet, možemo ga tako nazvati, i jest poseban, ne samo zbog tradicije i djelatnosti duge već više od pola stoljeća, već i zbog toga što je u stručnim krugovima vrlo cijenjen i nagrađivan.


Tako je samo nedavno na gostovanju na festivalu »Da Da Du« osvojio tri nagrade, a u prošloj, još kratko i tekućoj sezoni, zaista brojne.


O uspješnosti toga kazališta ne svjedoče samo nagrade, već i brojke o njegovoj posjećenosti, pa je tako u prošloj sezoni održano više od 350 izvedbi, radionica i drugih aktivnosti, uz ukupnu brojku od otprilike 33 tisuće posjetitelja, a po predstavi bi to u prosjeku značilo oko 90 posjetitelja.


U novoj nas sezoni, najavila je Lupi Alvir, očekuju tri premijerna naslova koja će, vjerujemo, još jednom oduševiti riječku publiku – »Žabeceda« Vedrane Balen Spinčić prema motivima slikovnice Mihaele Veline, »Bomboniera variete« Matije Solcea te »Zeko i potočić« Tončice Knez prema stihovima Branka Mihaljevića, evergreen djetinjstva.


Prvi premijerni naslov, »Žabeceda«, očekuje nas već 14. rujna, a »neodoljivi i neukrotivi Žabac pokušat će čuvare slova na najuređenijem planetu u svemiru podučiti da je ponekad potrebno ustajali red poremetiti jer tek kada izađemo iz okvira i zone komfora i prividne sigurnosti možemo otkriti nove svjetove i osjetiti ljepote života«, piše u opisu predstave.



Revija lutkarskih kazališta


Autorski projekt Matije Solcea »Bomboniera variete« bila je »site-specific« predstava predviđena za EPK, a s obzirom na to da na kraju nije održana, odlučeno je da sada bude dio premijernog programa. Redateljev rad posvećen je istraživanju odnosa između lutke, teatra objekta i glazbe, a predstava evocira (lutkarsku) prošlost Rijeke i namijenjena je za sve uzraste.


Treći premijerni naslov, »Zeko i potočić«, izravno upućuje na istoimenu pjesmu i skladbu Branka Mihaljevića uz koju su odrastale brojne generacije, a ta je predstava/tema bila i dio predstave »Zeko, zriko i janje« koja je dugo godina bila dio kazališnog programa. S odmakom od nekoliko desetljeća odlučeno je da se ta priča, tema, osuvremeni i zadobije novo ruho – koje govori o potrazi za sigurnim mjestom, toplinom doma, zagrljajem bližnjih te zajedništvu.


U repriznom programu bit će prikazane predstave »Gdje su nestale čarapice?«, »Tri praščića«, »Ježeva kućica«, »Koka Kokone«, »Mrljek i Prljek«, »Pčelica Maja«, »Oh La La«, »Sretna kućica«, »Wanda LaVanda«, »Avanture maloga Juju«, »Moj prijatelj Mraz«, »Tončić Petešić«, »Palačinka mog života«, »Izgubljena priča: Ivica i Marica«, »Snjeguljica d.d.«, »Šuma Striborova«, »Flekavac«, »Kiša«, »Trnoružica – elektro bajka« te »Srce veće od mene samog«.


Već tradicionalno, kao i svake godine, od 3. do 11. studenoga održat će se 28. Revija lutkarskih kazališta – planetarni festival svuda po Rijeci, koja će se ove godine nakon brojnih pandemijskih izdanja održati prvi put u punom obliku, pa će se predstave igrati i kao matineje za vrtiće i za škole. Ovogodišnje izdanje Revije, osim domaćih, okupit će lutkare i iz Litve, Češke, Makedonije i Slovenije, a uz brojne predstave uključit će i predstavljanje knjige o lutkarstvu, interaktivnu izložbu, kazalište za bebe, lutkarstvo za odrasle te lutke u izlozima.


Radionice


Čeka nas i novogodišnja predstava o Djedu Mrazu koja se održava već nekoliko godina u prosincu te Radionica TO GO OR NOT TO GO, projekt koji propituje zašto djeca u adolescentskoj dobi gube interes za kazališni medij. Nakon istraživanja postoji li način da se kazalište njima približi, koje su im teme zanimljive, žanrovi i koji su im mediji prijemčivi prijašnjim fazama, finalna faza projekta osmišljena je kao dramska radionica za djecu uzrasta 10+ s temom vršnjačkog nasilja, s ciljem pronalaska kazališnog jezika njima bliskog.


Radionica će se održavati od 18. rujna do 12. studenoga u Dječjoj kući, a partneri su finski Umjetnički centar Annantalo i španjolski Centar kreativnosti i umjetnosti za djecu i obitelji La Sala. Ciklus pričopredstava donosi »Četiri godišnja doba« Pike Vončine i »Čarobna svirala« Almire Štifanić, a u edukativno kreativnom programu »Teatromaniju«, »More priča«, »Lutkofor«, »Reci lutka!«, »Wandinu malu radionicu«, »Šareno more«, »Zimske sjene«, »Kokoda« te »Veseli češeri«.


Više informacija o programu i novoj sezoni može se naći na mrežnim stranicama Kazališta www.gkl-rijeka.hr, Facebook stranici www.facebook.com/gkl.rijeka ili Instagram profilu GKL Rijeka


Za više informacija o paketima, prodaji karata i predstava tu su i mail-adrese [email protected], [email protected], fiksni telefon 051 325 680 ili mobiteli 091 325 6802/091 325 6817.