Dokumentarni film

20. OBLJETNICA Odrastanje s ‘Malikom’, glumom i predstavama

Kim Cuculić

Do sada je kroz programe »Malika« prošlo više od 1.500 djece i mladih od kojih neki već studiraju glumu te filmsku režiju kod nas ili u inozemstvu. Film je zamišljen kao kombinacija razgovora i kronološkog nizanja predstava



RIJEKA – Dokumentarnim filmom »Malik 20 godina rada« riječka Kazališna radionica obilježila je dvadesetu obljetnicu djelovanja. Režiju, snimanje intervjua pomoću platforme Zoom i montažu razgovora, fotografija, pozivnica i isječaka iz videa »Malikovih« predstava potpisuju bivše dugogodišnje polaznice »Malika« Valentina Ban i Tajana Vučenov. Na početku filma osnivačica i umjetnička voditeljica »Malika« Denis Kirinčić podsjeća da je Kazališna radionica počela raditi 2000. godine. Do sada je kroz njene programe prošlo više od 1.500 djece i mladih od kojih neki već studiraju glumu te filmsku režiju kod nas ili u inozemstvu.


Važnost dramskog odgoja


Nastavak filma zamišljen je kao kombinacija razgovora sa suradnicima »Malika« te bivšim i sadašnjim polaznicima, uz kronološko nizanje predstava koje je ova profesionalno vođena Kazališna radionica ostvarila tijekom proteklih 20 godina. O svojim iskustvima suradnje s »Malikom« govore scenografkinje Lara Badurina i Liberta Mišan, dramaturginja Lana Šarić, autor glazbe Josip Maršić koji je radio glazbu za jedanaest »Malikovih« predstava, redateljica Branka Bezeljak, glumica i redateljica Ana Vilenica, redatelji Mario Kovač i Helena Petković. Zanimljivo je čuti i iskustva nekadašnjih i sadašnjih članova »Malika«, koji naglašavaju važnost dramskog odgoja i koliko im je on pomogao tijekom odrastanja i formiranja.


Novi projekt na Zoomu

Novi projekt na Zoomu



Film podsjeća da je posebnost »Malika« rad s profesionalnim kazališnim umjetnicima, dramskim pedagozima te u novije vrijeme s filmskim umjetnicima. Za Kazališnu radionicu specifična je i suradnja sa Školom primijenjenih umjetnosti i Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci te Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu. Njihovi učenici i studenti sudjeluju u procesu proba, izrađuju i oblikuju scenografiju, rekvizite, kostime, programske knjižice i plakate pod mentorstvom svojih profesora-umjetnika.


»Malikove« predstave




U filmu se mogu vidjeti ulomci iz »Malikovih« predstava »Moj grad na vodi«, »Tko si ti?«, »San ljetne noći«, »Zoe«, »Neobično dijete«, »Psiha«, »Mravac i cvrčak«, »Od kolijevke pa do groba…«, »Djevojčak u vještičjem vrtlogu«, »Ja glumac«, »Ulica žrtava tehnologije«, »Čudovišta iz ormara«, »Neobuzdani galeb«, »Izrasti!«, »Kako ti je kod kuće?«, »Začarani sin«, »Antigona«…

 


Djeca luke


Kraj filma donosi rezime dosadašnjeg rada »Malika«; popis nagrada i ostvarenih suradnji, sudjelovanje na festivalima, isječke iz novina, sudjelovanje članova Kazališne radionica u profesionalnim predstavama, filmovima i televizijskim serijama. Prva predstava »Malika« bila je 2004. »Moj grad na vodi«, a nakon obustave rada zbog pandemije koronavirusa najnoviji projekt »Djeca luke« bit će napravljen virtualno uz pomoću aplikacije Zoom. Predstava »Djeca luke« sastavni je dio programa projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture, unutar programskih pravaca »Slatko i slano« te »Dječja kuća«. Repriza dokumentarnog filma o 20 godina »Malika« bit će održana još danas u 19.30 sati na YouTube kanalu, uz razgovor na Zoomu nakon filma. Poveznica će biti objavljena na webu, Facebooku i Instagram profilu.