Malo rimsko kazalište

Mjuzikl “Most” u Puli: Samir i Marina kao mostarski Romeo i Julija

Davor Mandić

Foto Duško Marušić Cici

Foto Duško Marušić Cici

Mjuzikl neće biti uprizoren u cijelosti, već će publika moći vidjeti dio dijaloga iz libreta s pridruženim songovima i plesnim dijelovima, uprizoruje se tragedija rata koji se prelama preko dvoje mladih ljudi



PULA – Ljubavna priča iz Mostara suprotstavljena ratu dvaju naroda u mjuziklu »Most«, koji u centru zbivanja ima mostarske Romea i Juliju, bit će izvedena 18. kolovoza u Malom rimskom kazalištu u Puli. Kako se kaže u najavi, »Most« je mjuzikl čiju ideju i većinu songova potpisuje Emir Kulenović, skladatelj i tekstopisac koji je početkom devedesetih otišao iz Prijedora i preselio se u Istru. Tekst je, pak, napisala Slavica Lončarić, koja je odrasla u Mostaru, a od 1984. živi i radi u Puli. Libreto i dramaturgiju »Mosta« potpisuje Indira Kučuk Sorguč, spisateljica i producentica iz Sarajeva.


Ljubav i različitost


U mjuziklu, koji neće biti uprizoren u cijelosti, već će publika moći vidjeti dio dijaloga iz libreta s pridruženim songovima i plesnim dijelovima, uprizoruje se tragedija rata koji se prelama preko dvoje mladih ljudi.


– Samir i Marina mostarski su Romeo i Julija, a njihove obitelji Alihodžić i Bevanda su bosanskohercegovački, odnosno bošnjačko-hrvatski Montecchijevi i Capuletijevi. No u ovom mjuziklu, a to će publici biti jasno i iz dijelova koji će se odigrati na pulskoj pozornici, slavi se ljubav i različitost, jedinstvo i bliskost, dok rušenje starog mosta u Mostaru predstavlja paradigmu svih nesretnih događanja u devedesetima. Njegova simbolika u konačnici se tiče gradnje i opstanka univerzalnih i moralnih vrijednosti koje treba baštiniti ljudski rod – kaže se u najavi predstave.


Riječani u ansamblu




Posebno odabrane dijelove mjuzikla »Most« izvest će umjetnici: Vivien Galletta, Voljen Grbac, Amir Kazić Leo, Medea Market Sindik, Antonio Krištofić i Tom Gaebel, svi kao solisti, te dječji zbor, uz pratnju orkestra glazbenika predvođenih producentom, aranžerom i kompozitorom Aleksandrom Valenčićem. U narativnom dijelu sudjeluju glumci Olivera Baljak, Petar Baljak i Lucija Brkić, dok režiju potpisuje Luka Mihovilović. Autorstvo dijela stihova potpisuju i Antun Zanetti te Fahrudin Kučuk, a za ukupni pokret i kolorit mjuzikla zaslužna je koreografkinja i primabalerina Almira Osmanović.