Jedinstveni doživljaj

Fantastični Lado pod zvijezdama Malog rimskog kazališta u Puli

Portal Novi list

Petra Slobodnjak Lado

Petra Slobodnjak Lado

Sedamnaest je djela na repertoaru kojim Lado vodi publiku na čarobno putovanje po svijetu



U okviru Pulskog kulturnog ljeta, u petak 7. srpnja, u Malo rimsko kazalište u Puli dolazi LADO i to sa posebnim programom, svojom najnovijom spektakularnom glazbeno-scenskom izvedbom „Lado(m) po svijetu“ koja objedinjuje bogatstvo europskih narodnih plesova i skladbi.


U više od sedam desetljeća postojanja, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske – LADO – izveo je preko 5000 nastupa, predstavio se u 48 zemalja svijeta, te objavio tridesetak nosača zvuka za koje je osvojio brojna priznanja i nagrade. Bez pretjerivanja može se reći da je LADO ansambl najvišeg umjetničkog nivoa u Hrvatskoj, ali i široj regiji, dapače – LADO je jedna od najboljih svjetskih folklornih skupina.


U okviru Pulskog kulturnog ljeta, LADO dolazi u Malo rimsko kazalište u Puli s posebnim programom, svojom najnovijom spektakularnom glazbeno-scenskom izvedbom „Lado(m) po svijetu“ koja objedinjuje bogatstvo europskih narodnih plesova i skladbi.




Sedamnaest djela na repertoaru je ovog najnovijeg programa kojim LADO vodi publiku na čarobno putovanje nadahnuto tradicionalnom folklornom umjetnošću Bugarske, Rumunjske, Italije, Češke, Mađarske, Španjolske, Brazila, Armenije, Slovenije, Makedonije…


Četrdeset profesionalnih umjetnika koji istovremeno plešu i pjevaju te trinaest vrhunskih glazbenika čije umijeće sviranja uključuje osamdesetak različitih tradicijskih i klasičnih instrumenata definiraju LADO vrhunskim ansamblom, izvanrednim plesnim i folklornim zborom, vokalno-instrumentalnim sastavom bez premca.


Publiku koja će 7. srpnja posjetiti Malo rimsko kazalište u Puli očekuju nove koreografije, nova plesna i glazbena djela, ali i obnovljene koreografije koje je Ansambl LADO posljednji put izvodio krajem 80-ih godina 20. stoljeća. Uz prepoznatljive „Ladarke“ u glazbenoj obradi Emila Cosetta i koreografiji Zvonimira Ljevakovića te „Drmeš“ u koreografiji i glazbenoj obradi Zvonimira Ljevakovića, obnovljene su „Pod goro to Kaninovo“, pjesme i plesovi Slovenaca iz talijanske Rezije, u koreografiji Mirka Ramovša i glazbenoj obradi Julijana Strajnara te makedonska „Osogovka“ u koreografiji Dmitra Aleksova i glazbenoj obradi Gjorgjija Dimčevskog.


Osim ovih izvedbi, LADO donosi i niz praizvedbi, koreografije karakternih plesova nadahnute europskim folklorom među kojima su španjolska „Hota“ , talijanska „Tarantella“ i mađarska „Rapsodija“ u koreografijama Tine Vrtar Stipić na glazbu Krešimira Seletkovića uz kostimografije Martine Ptičar.


Premjerno će biti izvedena i djela „Divojčice ne namiguj na me“, glazba Hrvata iz mađarskog dijela Podravine u glazbenoj obradi Marijana Pleše, „Armenski duduk“ u glazbenoj obradi Stjepana Večkovića, „Lamma Badaa Yatathanna“, arapski muvaššah iz Andaluzije u glazbenoj obradi Jurice Petra Petrača te argentinski „Tango“ u glazbenoj obradi Mladena Kosoveca.


Na programu su i druga sjajna djela koja uključuju židovsku, bugarsku, brazilsku, češku i rumunjsku kulturu.


„Lado(m) po svijetu“ doista je program svjetske razine i to ne samo zbog tematike kojom se bavi već prvenstveno zbog same izvedbe koja pokazuje sve mogućnosti, svestranost i talent umjetnika koji čine ansambl LADO. Diljem svijeta oduševljavali su publiku, ali i stručnu kritiku, pa se s pravom svrstavaju u najbolje svjetske folklorne skupine.


Nastupali su na najpoznatijim svjetskim pozornicama i koncertnim podijima, od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na njujorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu, kao i u brojnim svjetskim opernim kućama, na festivalima, svjetskim izložbama, Olimpijskim igrama…


Raskošni glazbeno-scenski program „Lado(m) po svijetu“ održat će se u jednom od najljepših ambijenata u ovom dijelu Europe, obnovljenom Malom rimskom kazalištu u Puli koje od ove sezone monumentalno prostorno spaja kulturu, nasljeđe i arheologiju.


Ulaznice za nastup LADO ansambla mogu se nabaviti u sustavu Eventim, na blagajni pulske Arene i Giardinima.


Nakon LADO ansambla, također u sklopu Pulskog kulturnog ljeta, publiku do konca kolovoza očekuje još niz senzacionalnih izvedbi vrhunskih umjetnika: Opera Gala Night Amorosa (8.7.), Simfonijski plesovi pod zvijezdama (14.7.), Opera Tosca (26.7.), Notebooks of Leonardo da Vinci (15.8.) te Mjuzikl Most Emira Kulenovića (18.8.).