Zajednica Talijana

“Mili muoi” Carla Colomba: Dirljiva priča o bijegu iz rodnog kraja

Sandy Uran

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec



RIJEKA – U svečanom salonu Zajednice Talijana Rijeka upriličena je glazbena predstava naslovljena “Mili muoi – L’esodo dei miei” glazbenika i autora Carla Colomba.


Režiju potpisuje Marco Artusi, koprodukciju Luisa Trevisi, a scenski tehničar je Andrea Pedron.





Colombo je odlučio uhvatiti se u koštac s proživljenim traumama članova svoje obitelji, koji su nakon Drugog svjetskog rata bili primorani pobjeći iz rodnoga kraja, iz Nerezina i iz Istre.


Njihovu je priču prepričao kroz songove i tekstualni dio na vrlo interesantan način, začinivši tužnu priču komičnim elementima.


Riječ je o biografskom djelu u kojem Colombo prepričava dogodovštine bijega iz rodnoga kraja u Italiju i SAD, a koje su mu članovi obitelji i s mamine i s tatine strane ispričali.



“Mili muoi” tako je Colomba zvala baka, ispričao je priču svoje obitelji. Priču koja je vrlo bliska, a u pojedinim segmentima i vrlo slična brojnim obiteljskim pričama Fijumana, čiji je dio obitelji prebjegao u Italiju nakon Drugog svjetskog rata, a od kojih su mnogi bili žrtve komunističke diktature, o kojoj detaljno progovara i Colombo u svom djelu.



Dirljiva priča publiku je dirnula u srce, te je predstavu nagradila dugim, toplim aplauzom.