Tiskovna konferencija

Marin Račić i Igor Vlajnić o posljedicama smjene intendanta: Ministrica ne bi trebala ići kontra građana

Aneli Dragojević Mijatović

Presica Igora Vlajnića i Marina Račića / Snimio Mateo LEVAK

Presica Igora Vlajnića i Marina Račića / Snimio Mateo LEVAK

Intendant je izgubio povjerenje, i sad, prema jednoj bizarnoj zakonskoj odredbi, čekamo da ministrica potvrdi njegovu smjenu. Nadam se da neće doći do situacije političkog nasilja gdje bi ministrica išla kontra odluke građana jednog grada, rekao je Marin Račić



 


 


RIJEKA – Intendant Marin Blažević izgubio je povjerenje Kazališnog, odnosno Gradskog vijeća, i sad se događa situacija prema jednoj bizarnoj zakonskoj odredbi, čekamo da ministrica potvrdi njegovu smjenu. Gradonačelnik Filipović je rekao da ga neki prozivaju kako su SDP i HDZ u koaliciji, i sad je zanimljivo gledati taj igrokaz: znači, riječki HDZ je bio za smjenu intendanta Blaževića, nacionalni HDZ ga želi ostaviti, i sad ta priča o koaliciji i dalje u biti drži vodu, rekao je Marin Račić, potpredsjednik stranke Centar i riječki gradski vijećnik, na  konferenciji za medije o posljedicama smjene intendanta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.




– Pitanje je za gradonačelnika Filipovića – što on to zna, a mi drugi ne znamo. Čime je njega intendant Blažević toliko zadužio da ga on brani kontra apsolutno svih, kontra Gradskog vijeća, znači kontra predstavnika građana ovog grada? Isto pitanje je i za ministricu Obuljen Koržinek. Nadam se vjerovati da neće doći do situacije, moram upotrijebiti grubi izraz, političkog nasilja, gdje bi ministrica išla kontra odluke građana jednog grada. S druge strane, gledamo HDZ kao takav: svi znamo kada se u HDZ-u događaju neki sukobi – a ovo je možda izvor sukoba gdje imamo riječki HDZ s jedne strane i nacionalni s druge – kako to obično završi, a završi »sječom glava«. I zadnje, ako već mijenjaju Zakon o kulturi, e onda, ‘ajmo ići do kraja, neka fino ministrica napravi novi prijedlog zakona u kojem će ministar imenovati apsolutno sve, i intendanta, i zaposlenike, i čistačice, i uopće nije bitno koje sve funkcije, neka ga nazove »Mogu što hoću« i završili smo priču, zaključio je Račić.


Igor Vlajnić, član predsjedništva Centra, kazao je da priča o HNK-u nije gotova.


– Meni je osobno žao da se bilo gdje slavi ova situacija koja se dogodila u Gradskom vijeću iz razloga što postoje toliki problemi koji tek sad čekaju HNK i sve ono što će se dogoditi, od pitanja broja publike, organizacije posla, kako će završiti ova priča s ministricom, pitanja novog zakona o kazalištima u kojem se predviđa da gradonačelnik de facto dekretom imenuje sve, i Kazališno vijeće, i intendanta, da intendant ima pravo provoditi smjene, evaluacije na temelju nekih svojih kriterija… Ovo nije kraj, nego tek početak, i treba otvoriti neke normalne teme koje će dugoročno promišljati pitanje kulture, rekao je Vlajnić.