Caravan

Ksenija Prohaska kao slavna pjevačica: Predstava “Billie Holiday” u Zajednici Talijana Rijeka

Kim Cuculić

Ksenija Prohaska kao Billie Holiday

Ksenija Prohaska kao Billie Holiday

Ksenija Prohaska u ulozi Billie Holiday ispričat će njezinu životnu priču o usponima i padovima, ljubavi, alkoholu, drogi i čežnji za mirom i srećom



Predstava »Billie Holiday« bit će izvedena u Zajednici Talijana u Rijeci u utorak, 19. prosinca, u 19 sati. Autori su Ksenija Prohaska i Arsen Ostojić, prijevod na talijanski potpisuje Sandro Damiani, redatelj je Arsen Ostojić, scenograf Slaven Raos, a kostimografkinja Neda Makjanić Kunić.


Uloge tumače Ksenija Prohaska (Billie Holiday), Mirko Soldano (Charlie) i Matija Dedić (Bobby). Riječ je o biografskoj priči o slavnoj američkoj pjevačici Billie Holiday.


Jedna teška večer u pustome njujorškom baru, koju proživljava legendarna jazz pjevačica, večer između izlaska iz zatvora i glamuroznog nastupa u Carnegie Hallu, tema je ove glazbene drame.




Ksenija Prohaska u ulozi Billie Holiday ispričat će njezinu životnu priču o usponima i padovima, ljubavi, alkoholu, drogi i čežnji za mirom i srećom.


Komad, naravno, obiluje glazbenim točkama: pjevačica je svratila u bar kako bi uvježbala nastup koji je za sat i pol očekuje, ali, kako bi skupila hrabrosti, treba joj, za početak, samo jedno piće…


Predstava »Billie Holiday« nastala je 2008. godine u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, a zatim je predana umjetničkoj organizaciji Caravan koju su osnovali Ksenija Prohaska i Sandro Damiani.


Na hrvatskom jeziku predstava je reprizirana šezdesetak puta u većem dijelu Hrvatske, uključujući najvažnije gradove, te u Sarajevu, u Mostaru i u Herceg Novom. Na talijanskom je izvedena u dva navrata u Pescari i u nekim drugim mjestima. Komad


»Billie Holiday« sada se prvi put izvodi u Rijeci na talijanskom jeziku, s glumcem Mirkom Soldanom i pijanistom Matijom Dedićem koji je već surađivao s Ksenijom Prohaskom u verziji na hrvatskom jeziku, tako da će sad u Rijeci prvi put nastupiti u talijanskoj varijanti.


Kako je navedeno u jednoj od najava predstave: »Duša nije ni crna ni bijela, ni žuta ni crvena. Duša jednog čovjeka nema boju i zato svaki čovjek može glumiti sudbinu svakog drugog čovjeka, bez izvanjskog prerušavanja, ako se srcem pripovijeda o osobi čije je srce blisko našem srcu.«


Napomenimo i da je ulaz na predstavu »Billie Holiday« koja se izvodi u riječkoj Zajednici Talijana slobodan.