HNK Zagreb

Koncert u povodu 150. godišnjice Zagrebačke filharmonije

Hina

Zagrebačka filharmonija prilikom nastupa u Laubi / Foto ZFILH

Zagrebačka filharmonija prilikom nastupa u Laubi / Foto ZFILH

Svečanim koncertom kojim taj orkestar slavi 150. obljetnicu ravnat će nedavno izabrani šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz, a na programu su djela Berse, Smetane, Ravela...



ZAGREB – Svečani koncert kojim Zagrebačka filharmonija proslavlja 150. obljetnicu održat će se danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu bez publike, ali u izravnom prijenosu na 3. programu Hrvatske radiotelevizije.



Kako se ističe u najavi, Zagrebačka filharmonija ne prestaje djelovati ni u najtežim povijesnim trenucima. Ovogodišnji slogan sezone, »Grlimo vas glazbom«, protkan je kroz cjelokupnu povijest orkestra, dugačak period ispunjen nebrojenim koncertnim nastupima, turnejama, suradnjama s vrhunskim glazbenicima cijeloga svijeta i nerijetkim ovacijama publike.


Svečanim koncertom kojim taj orkestar slavi 150. obljetnicu ravnat će nedavno izabrani šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz, a na programu su »Dramatska predigra«, op. 25a Blagoja Berse, »Vltava« Bedricha Smetane, »Nokturno« i »Kamene zvijezde« Dubravka Palanovića te »Bolero« Mauricea Ravela.




Koncert će započeti tematski ozbiljnom Bersinom »Dramatskom uvertirom«, op. 25a koja je skladana krajem 19. stoljeća, nedugo nakon nastajanja Zagrebačke filharmonije. Dramatska uvertira trebala je biti prvi stavak nedovršene Simfonije u C-molu na čijoj naslovnici je skladatelj dopisao: »Četiri moje životne uspomene«, a zatim i »Tragična simfonija« (svaki čovjek doživljava neku tragediju).


»Vltava«, simfonijska pjesma B. Smetane, najpopularnija je iz ciklusa »Moja domovina«, a satkana je od uzvišene ljubavi prema domovini, naciji i zavičaju. Svečani koncert završit će »Bolerom«, najpoznatijom skladbom Mauricea Ravela. Uz konstantni ritam, kroz skladbu se postepeno predstavljaju instrumenti. (Hina)