Oproštaj od nacionalne operne prvakinje

Komemoracija za Mirellu Toić u Zajcu: Velika umjetnica opere koja je ostavila neizbrisiv trag

Kim Cuculić

U atriju kazališta otvorena je knjiga žalosti / Foto ANA KRIŽANEC

U atriju kazališta otvorena je knjiga žalosti / Foto ANA KRIŽANEC

Ravnatelj riječke Opere Dražen Siriščević istaknuo je da je Mirella Toić učinila Rijeku prijestolnicom operne umjetnosti. Njezinim odlaskom sa scene Rijeka i Hrvatska izgubile su neprocjenjiv dragulj



 


RIJEKA – U povodu odlaska primadone Mirelle Toić, komemoracija ovoj velikoj umjetnici, nacionalnoj opernoj prvakinji upriličena je danas u gledalištu riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca, na čijoj je pozornici, svojoj matičnoj, nastupala još od 1979. godine. U ime intendanta i svih djelatnika kazališta izraze sućuti uputio je ravnatelj riječke Opere Dražen Siriščević, koji je istaknuo da je Mirella Toić učinila Rijeku prijestolnicom operne umjetnosti. Na početku je Siriščević pročitao i citat iz in memoriama koji je u Novom listu napisao maestro Igor Vlajnić. Zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan podsjetila je da je Toić gradu Rijeci darovala više od 40 godina rada, osvrnuvši se i na njezin pedagoški rad te djelovanje na očuvanju glazbene baštine. Krpan je naglasila da su Toićkinim odlaskom sa scene Rijeka i Hrvatska izgubile neprocjenjiv dragulj. Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić također se osvrnula na rad ove iznimne umjetnice.


Voljen Grbac, Olivera Baljak, Dražen Siriščević, Loredana Gašparović i Bojan Šober / Foto ANA KRIŽANEC


Blistava karijera


Mirelle Toić i njezine blistave karijere tijekom koje je ostvarila niz zapaženih kreacija prisjetili su se i njezini kolege, prijateljice i prijatelji. Nekadašnja voditeljica propagande riječkoga »Zajca« Loredana Gašparović evocirala je svoj prvi susret s Toić i njezinu nezaboravnu Toscu, a posebno je istaknula ulogu Norme. Na početku komemoracije tako smo još jednom čuli glas Mirelle Toić tijekom izvođenja arije iz »Tosce«, a za kraj je ostavljena njezina Norma. O svojoj kolegici govorio je i Bojan Šober, podsjetivši da ne postoji nagrada u Hrvatskoj koju Toić nije dobila. Istaknuo je da je bila i ostat će velika zvijezda koja je svojim božanskim kreacijama ostavila neizbrisiv trag. Mirelle Toić prisjetio se i Voljen Grbac, a svoja sjećanja iznijela je i glumica Olivera Baljak koja je s Toić pjevala u crkvenom zboru, a zatim su se iznova srele u kazalištu gdje su dijelile garderobu. Baljak je ispričala i anegdotu o svojim nastupima s Mirellom Toić.


Pisma




Pisma posvećena Mirelli Toić uputili su i njezini kolege Anđelka Rušin, Dinko Lupi i Valentin Enčev, kao i predsjednik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Filip Fak. Pismo je uputio i intendant Marin Blažević koji trenutačno nije u Rijeci.


Tijekom komemoracije nastupio je Riječki operni zbor pod ravnanjem maestra Mattea Salveminija te nacionalna operna prvakinja HNK-a Ivana pl. Zajca, sopranistica Kristina Kolar i prvak kazališta, bariton Robert Kolar, uz glasovirsku pratnju Nataliye Marycheve.