Koncert na Drenovi

“Jeka Primorja” u spomen na Mariju Krucifiksu Kozulić i opernu primadonu Mirellu Toić

Novi list

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK



RIJEKA – U spomen na pastoralno i karitativno djelovanje č. s. Marije Krucifikse Kozulić, od milja nazvane Riječka Majka, na dan njezinog rođendana održana je svečana sv. misa, prigodna prezentacija i koncert.


Župa Blažene Djevice Marije Karmelske na Drenovi u Rijeci ujedno je i župa na području koje djeluje dječji vrtić koji vodi upravo zajednica časnih sestara Presvetog srca Isusova kojima je Marija Krucifiksa i osnivačica. Župnik, vlč. Michele Cittadino, organizacijom ovog događaja želio je obilježiti dan rođenja s. Marije Krucifikse, ali, prema vlastitim riječima, i zahvaliti zajednici sestara na radu i dobročinstvima kojima djeluju u njegovoj župi i našem gradu.


Nakon sv. mise, prezentaciju o životu i radu s. Marije Krucifikse održali su učenici pod vodstvom vjeroučiteljice, a zatim je uslijedio i prigodni koncert Mješovitog pjevačkog zbora »Jeka Primorja« iz Rijeke pod ravnanjem Nade Matošević.





Prva izvedena skladba bila je poznata Ave Maria Ivana pl. Zajca, a zbor je zatim izveo i Ave verum corpus Wolfganga Amadeusa Mozarta i zbor Aleluja iz oratorija »Mesija« Georga Friedricha Händela.


Vrhunac koncertne večeri bila je ipak Misa Criolla argentinskog skladatelja Ariela Ramireza, a u izvedbi su osim zbora sudjelovali i Anita Primorac na udaraljkama, Nada Matošević na glasoviru te tenor Igor Vlajnić.


»Jeka Primorja« ovim se koncertom na poseban način prisjetila i svoje bivše članice, operne primadone i nacionalne prvakinje opere, nedavno preminule Mirelle Toić, koja je svoje prve pjevačke dane provela upravo s ovim zborom.


Publika je u značajnom broju ispunila crkvu te je sve izvođače nagradila i velikim pljeskom.