Sućut ministrice

Obuljen Koržinek: “Toić jedan od najboljih dramskih soprana ovih prostora”

Hina

Mirella Toić / Foto: Arhiva NL

Mirella Toić / Foto: Arhiva NL



Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u ponedjeljak izraze sućuti obitelji nacionalne prvakinje Opere riječkog HNK-a Mirelle Katarinčić-Toić, umjetnice svjetskog formata i po mnogima “najbolje hrvatske verdijanke” koja je umrla u 70-oj godini.


“Od kada je diplomirala na Akademiji za glasbo u Ljubljani i debitirala u Mariboru, od kraja 70-tih godina, Mirella Toić je do svojega umirovljenja, ostala vjerna Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci”, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.


Mirella Toić u više od četrdeset godina dugoj i bogatoj karijeri, mnogo puta zablistala je u nizu zapaženih uloga, među kojima se posebno istaknula kao Mimi u La Boheme, Fiordilige u Cosi fan tutte i Leonore u Trubaduru. Potonju heroinu često je tumačila i na pozornicama Udruženih gradskih kazališta Krefelda i Mönchengladbacha (Vereinigte Städtische Bühnen Krefeld und Mönchengladbach), gdje se kroz četrdesetak nastupa istaknula i u ulozi Giuliette u Hoffmannovim pričama, dodala je ministrica.




“Njezin bogati repertoar obuhvatio je također i uloge u operama Krabuljni ples, Don Carlos, Aida, Moć sudbine, Simone Boccanegra i Lombardijci, a za svoj rad primila je brojna priznanja poput odličja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića i godišnje Nagrade Vladimir Nazor”, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.


“Izvanredna intonativna pouzdanost i izjednačenost impresivnog glasovnog raspona bila je popraćena prirodno toplim fraziranjem i sigurnim scenskim nastupom, što ju je proslavilo kao jednu od najboljih dramskih soprana ovih prostora. Njezine cjelovite i dojmljive interpretacije ostat će zapisane zlatnim slovima u povijesti naše nacionalne kulture”, poručila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u izrazima sućuti u ime Ministarstva i u svoje osobno, u povodu smrti operne prvakinje  Mirelle Toić.


Umirovljena operna nacionalna prvakinja Mirella Katarinčić-Toić, jedna od najvećih umjetnica s riječke kazališne pozornice, umrla je u 70-oj godini, izvijestili su ranije danas iz HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.