Sandra Krpan

Kako je izabrana intendantica Vrgoč? Zamjenica riječkog gradonačelnika pokušala objasniti situaciju u “Zajcu”

Ervin Pavleković

Foto Vedran Karuza / Ana Krizanec

Foto Vedran Karuza / Ana Krizanec

Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke o situaciji oko izbora nove intendantice



RIJEKA – Iako se na trenutak činilo da će natječaj za izbor intendanta, odnosno intendantice HNK-a Ivana pl. Zajca proći posve glatko, sudeći po istupu Branka Mijića, člana Kazališnog vijeća HNK-a, za portal ArtKvart, čini se da to ipak nije slučaj s nedavno završenim natječajem. Naime, Mijić je u svojem istupu za taj portal detaljno opisao proceduru oko postupka izbora intendantice Dubravke Vrgoč za koju smatra da je postavljena pod političkim pritiskom.


U jeku događaja oko spomenutog izbora čelne osobe riječkoga HNK-a kontaktirali smo sve aktere, članove KV-a te one koji su se prijavili na natječaj za intendanta, bilo telefonski, bilo pisanim putem, no javljanje na brojne telefonske pozive nije urodilo plodom, a odgovor na poslane mailove nismo dobili.


Na naše novinarske upite odgovorila je jedino zamjenica riječkoga gradonačelnika Sandra Krpan, koja i jest kao gradonačelnikova zamjenica zadužena za kulturu.




Pitanja koja smo joj uputili formirali smo s obzirom na tvrdnje Branka Mijića prvo za ArtKvart, a potom i za druge medije, kao i s obzirom na natječajnu dokumentaciju dostupnu na mrežnim stranicama Grada Rijeke.


Glasanje o kandidatima


Prije svega nas zanima možete li komentirati navode Branka Mijića u raznim medijima kojima izbor Dubravke Vrgoč za intendanticu HNK-a Ivana pl. Zajca ocjenjuje da je proveden pod političkim pritiskom, posebice s obzirom na to da njegove tvrdnje, kojima jasno i argumentirano razlaže cijelu situaciju oko izbora intendantice, zvuče poprilično ozbiljno?


– Ne. Nikakav politički pritisak nije provođen. Možda najbolji dokaz za to predstavljaju upravo glasovi dvojice članova Kazališnog vijeća koji dolaze iz redova osnivača, dakle, zastupaju Grad Rijeku u tom vijeću. Riječ je o gospodinu Mijiću i gospodinu Druckeru koji su podržali program gospodina Siriščevića i to na sjednici Kazališnog vijeća, na kojoj su članovi dovršili natječajni postupak i glasali o prijedlogu kandidata. Mislim da uopće nije ni moguće »politički pritiskati« gospodina Mijića.


On nije član nijedne stranke, niti je ovisan o stranačkoj politici. No, valja razumjeti da je gospodin Mijić predstavnik Grada Rijeke u Kazališnom vijeću i u tom smislu obvezujuće je da predstavnici Grada Rijeke razgovaraju s predstavnicima Grada u Kazališnom vijeću. Ako se to smatra »političkim pritiskom«, pogrešno se smatra.



Kako se uopće dogodilo, prema navodima Branka Mijića, sada već bivšeg člana Kazališnog vijeća, da novoizabrana intendantica Vrgoč od KV-a prvo ne dobije niti jedan glas, a potom, nakon poziva na sastanak iz Grada Rijeke koji ste na Radio Rijeci ocijenili kao »konzultacije«, promijene mišljenje te njoj daju dva glasa, a Ani Vilenici, kojoj su ranije dali dva, na kraju niti jedan?


– Ne bih se željela upuštati u komentiranje navoda gospodina Mijića. Prema Statutu Kazališta, Kazališno vijeće svoj rad obavlja na sjednicama i u tom smislu glasanje o kandidatima održano je 8. siječnja na sjednici Kazališnog vijeća. To je vidljivo i iz zapisnika sjednica koji su objavljeni na stranicama Kazališta. Prije 8. siječnja, članovi Kazališnog vijeća su, vjerujem, međusobno razgovarali o kandidatima, razmjenjivali mišljenja, preferencije ili se suzdržavali od toga, ali glasali su tek 8. siječnja, kada je na dnevnom redu sjednice KV-a bila i najavljena ta točka.


Možete li pojasniti što točno znače »konzultacije«? Naime, nakon što su članovi KV-a odlučili da kandidatkinji Vrgoč ne daju niti jedan glas, nakon tog istog sastanka, stanovitih konzutacija, odlučili su joj ipak dati dva. Ako već postoji unaprijed određena procedura za odabir intendanta, treba li se Grad konzultirati s članovima KV-a te je li to uopće nužno? Također, možete li nam približiti te »konzultacije« o kojima je Mijić govorio; o čemu se tada razgovaralo?


– Prema Uputi o suradnji između Grada Rijeke i korisnika, a koja se tiče svih ustanova kojima je Grad Rijeka osnivač, kao i trgovačkih i komunalnih društava kojima je Grad Rijeka većinski vlasnik, propisan je način praćenja i koordiniranja rada korisnika, u ovom konkretnom slučaju ustanove HNK Ivana pl. Zajca.


Prema članku 9. ove Upute, ravnatelji ustanova dužni su obavijestiti osnivača (Grad Rijeku) o održavanju sjednica, dnevnom redu sjednica i upoznati nadležni gradski odjel sa svim materijalima vezanima uz sjednice. Nakon toga, sukladno Uputi o suradnji, po procjeni nadležnog odjela, Grad Rijeka poziva svoje predstavnike u upravnim vijećima, u ovom slučaju predstavnike u Kazališnom vijeću na sastanak, odnosno savjetovanje uoči održavanja sjednice.


Dakle, predstavnici Grada Rijeke u kulturnim ustanovama Grada Rijeke imenovani su ondje kako bi predstavljali i zastupali Grad Rijeku kao osnivača ustanova i potpuno je normalno, dapače propisano im je kao obaveza, konzultirati se s Gradom Rijekom oko bitnih tema vezanih uz rad ustanova.


U skladu s tim, uoči sjednice Kazališnog vijeća na kojoj je točka dnevnog reda bila Donošenje odluke o prijedlogu imenovanja intendanta/ice, razgovarala sam s predstavnicima Grada Rijeke u Kazališnom vijeću.


Razgovarali smo, naravno, o kandidatima i njihovim programima. Troje članova KV-a koji zastupaju Grad Rijeku iznijeli su svoje stavove o kandidatima, a ja sam kao zamjenica gradonačelnika iznijela svoje mišljenje i stavove vezane uz razvoj kazališta i uz kandidate. Ishod glasanja na samoj sjednici vam je poznat.


Vidljiv je iz zapisnika Kazališnog vijeća. Za kandidatkinju Vrgoč glasao je predsjednik KV-a, koji je ujedno i jedan od triju predstavnika Grada Rijeke u Kazališnom vijeću, i za kandidatkinju Vrgoč glasala je predstavnica zaposlenika u Kazališnom vijeću.


Ostala dva predstavnika Grada Rijeke u KV-u glasala su za gospodina Siriščevića. Zaključkom je Kazališno vijeće potom predložilo da gradonačelnik učini izbor između ovo dvoje kandidata.


Nakon silne medijske bure koja se u jednom trenutku stvorila oko sadašnjega intendanta Marina Blaževića, Grad se odlučuje za intendanticu oko koje je također postojala medijska bura za vrijeme njezina mandata na čelu zagrebačkoga HNK-a, no mnogo ozbiljnija od one oko Blaževića. Tako su se medijski napisi vezali za mobing, održan je i prosvjed protiv nje ispred zagrebačkog HNK-a, postoji priča o neplaćenom računu za promotivni video toga kazališta, čak i do zatajivanja situacije o zaraženima u pandemiji koronavirusa. Iz toga proizlazi i činjenica, odnosno pitanje, je li Grad spreman preuzeti odgovornost u slučaju potencijalnih problema?


– Razvoj kulture u gradu i upravljanje kulturnim ustanovama ne planira se i ne provodi prema medijskim burama ili zatišjima. Odgovornost je ravnatelja ustanova, odnosno intendanta, uspješno voditi ustanovu u svim aspektima, od financijskog do onog koji se odnosi na suradnju s i među zaposlenicima. Jednako tako, odgovornost je Grada Rijeke pratiti rad ustanova.


Sukladno Zakonu o kazalištima


Zašto u objavi predsjednika KV-a stoji da, citiram izjavu predsjednika KV-a iz vlastitoga članka objavljenog u Novom listu: »Kazališno vijeće razmatra prijave koje udovoljavaju formalnim uvjetima natječaja te do 15. siječnja 2024. treba gradonačelniku predložiti jednog kandidata za intendanta u mandatnom razdoblju od 2025. do 2028. U slučaju da se Vijeće ne usuglasi oko prijedloga, natječaj se poništava i raspisuje novi«.


Kazališno vijeće u ovome slučaju nije odabralo jednoga kandidata/kandidatkinju, nije se usuglasilo, što je ustaljena praksa, nije jednog, nego dvoje kandidata predložilo osnivaču, a potom se gradonačelnik odlučio za jednoga od njih dvoje. Nije li natječaj, dakle, prema ranije citiranoj tvrdnji trebao biti poništen?


– Kao što, pretpostavljam, znate, novi Zakon o kazalištima propisao je da odluku o odabiru intendanta/ice donosi gradonačelnik kao izvršno tijelo jedinice lokalne samouprave, to jest Grada, koja je osnivač kazališta, za razliku od ranije propisane odredbe kada je odluku o izboru donosilo predstavničko tijelo, dakle Gradsko vijeće. Kazališno vijeće je svojim zaključkom sa sjednice od 8. siječnja, s obzirom na izjednačen broj glasova dvoje kandidata, predložilo da gradonačelnik donese odluku.


Točnije, Kazališno vijeće usuglasilo se oko zaključka u kojem su naveli da se, sukladno Zakonu o kazalištima, predlaže da odluku o imenovanju intendanta donese i izbor između gospođe Dubravke Vrgoč i gospodina Dražena Siriščevića izvrši gradonačelnik Grada Rijeke. Također, prema Zakonu o kazalištima, natječaj za intendanta i donošenje odluke o izboru odvija se godinu dana prije isteka mandata aktualnog intendanta.


U tom smislu, zašto ostale kazališne kuće, odnosno njihova kazališna vijeća, također po istome principu biraju jednoga kandidata kojega predlažu osnivaču (tako je bilo i s posljednjim natječajem za splitskog intendanta), za razliku od riječkoga HNK-a koji se odlučio za »dva jednakovrijedna kandidata«?


– Novi Zakon o kazalištima stupio je na snagu 8. ožujka 2023. Split je svog intendanta birao krajem 2022. godine tako da je Rijeka de facto provela prvi natječaj i izbor intendanta po novom Zakonu o kazalištima.


Programi kandidata


Također, na mrežnim stranicama Grada nisu objavljene prijave svih četvero kandidata, već samo dvoje. Ipak, u istome se dokumentu navode obrazloženja članova KV-a u kojemu se spominje i prijava Ane Vilenice.


Ne bi li u tom smislu bilo transparentno objaviti prijave svih kandidata koji su bili razmatrani nakon što su prijave zaprimljene, dakle troje kandidata, time i Ane Vilenice, za čiju prijavu u istome dokumentu svoje mišljenja daju članovi KV-a? Drugim riječima, ovako javnost čita mišljenja o njezinome programu i prijavi, no nema uvida u istu; ne bi li bilo logično onda ukloniti i mišljenja KV-a o njezinome programu iz tog dokumenta, ako već nemamo uvida i u samu prijavu?


– Grad Rijeka je, uz Odluku gradonačelnika i obrazloženje te Odluke, objavio Zaključak Kazališnog vijeća i zapisnik sa 60. sjednice Kazališnog vijeća održane 8. siječnja te programe kandidata koje su gradonačelniku ponudili članovi Kazališnog vijeća. Zapisnik je dokument koji se objavljuje takav kakav je zaprimljen i iz njega se ne mogu proizvoljno uklanjati dijelovi.


Što se tiče programa i životopisa samih kandidata, objavljeni su programi onih kandidata koje je razmatrao gradonačelnik, to jest koje je predložilo Kazališno vijeće. Ako vam gospođa Vilenica želi dati svoj program na uvid, to je njezino apsolutno pravo.