Les Hommes penchés

“Instable” na Gatu Karoline Riječke: Atraktivna predstava suvremenog cirkusa

Kim Cuculić

Predstavu u režiji Christopha Huysmana izvodi umjetnik Nicolas Fraiseau



U utorak 8. rujna, s početkom u 18 sati, na Gatu Karoline Riječke održat će se predstava suvremenog cirkusa »Instable« skupine Les Hommes penchés, u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.


Predstavu u režiji Christopha Huysmana izvodi umjetnik Nicolas Fraiseau, a predstava je namijenjena publici od 8 godina naviše. Ulaz je slobodan.


Ovaj se program odvija u koprodukciji Rijeke 2020, Cirkorame i Francuskog instituta u Hrvatskoj, a uz potporu Teatroskopa – regionalnog programa za izvedbene umjetnosti pokrenutog od strane Francuskog instituta i francuskog Ministarstva kulture.




U trajanju od 55 minuta mladi cirkuski umjetnik Nicolas Fraiseau, željan ovladati svojim tijelom i suočiti se s rizikom, poduzima igru ravnoteže na pokretnom jarbolu. Jarbol je nestabilniji od čovjeka, pa prisiljava umjetnika da u njemu pronađe stabilnost, sidro, središte.


Kroz ovu figuru koja se pokušava uzdići svim sredstvima, predstava govori o krhkosti i granicama ljudskog stanja.


Ova se predstava održava u sklopu projekta »Neočekivani Rendez-vous« Francuskog instituta u Hrvatskoj, čiji je cilj širokoj publici otkriti mjesta spomeničke baštine i nove forme izvedbenih umjetnosti. Francuske grupe predstavljaju se predstavama plesa i suvremenog cirkusa prilagođenima za ovaj program ili posebno kreiranima. Jedinstvenost izabranih prostora za održavanje izvedbi potiče zanimanje publike čiji je odnos sa scenom također promijenjen: posjetitelji su bliže umjetnicima, po želji se kreću prostorom izvedbe i slijede pokrete. Projekt se oslanja na izvrsnost pozvanih grupa kako bi proširio publiku i pružio podršku razvoju suvremenih izvedbenih umjetnosti u Hrvatskoj. (K. C.)