Renata Carola Gatica

Ima li ravnateljica Hrvatske drame dozvolu za rad izvan “Zajca”? Njen odgovor je bizaran

Davor Mandić

Renata Carola Gatica / Foto Sergej Drechsler

Renata Carola Gatica / Foto Sergej Drechsler

Pomažemo riječkom intendantu u utvrđivanju potencijalnih prijestupa, nakon što je u posljednje vrijeme intenzivirao nastojanja oko utvrđivanja imaju li djelatnici kazališta kojim upravlja dozvole za rad izvan toga kazališta



Ravnateljica Hrvatske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Renata Carola Gatica potencijalno je radila izvan Kazališta bez dozvole Kazališnog vijeća, što je »osobito teška povreda obveze iz radnog odnosa sukladno odredbi čl. 71. st. 2. toč. 2. Pravilnika o radu Hrvatskog narodnog kazališta I. pl. Zajca Rijeka.«


Ovaj citirani dio izvukli smo iz poziva na iznošenje obrane koji je dobio prvak Drame Dražen Mikulić, a koji je, prema saznanjima intendanta HNK-a Marina Blaževića, obavljao glumački rad izvan Kazališta bez potrebnog odobrenja.


Nismo konzultirali rečeni članak Pravilnika, jer smo bili zabavljeni listanjem izvještaja sa sjednica Kazališnog vijeća, a i vjerujemo da tamo doista stoji ono što piše u pozivu Mikuliću. No krenimo redom.




Renata Carola Gatica radila je na otvorenju Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020., a jednako tako njezino ime nalazi se i u popisu programa Gradskog kazališta lutaka Rijeka za 2022. godinu, gdje bi trebala režirati predstavu »Pčelica Maja«.


Premijera je planirana za 22. listopada 2022. godine.


Imate li dozvolu?


Poslali smo stoga sljedeći upit Renati Caroli Gatici: »Imate li dozvolu Kazališnog vijeća za rad izvan Kazališta, na otvorenju Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020.?


Imate li dozvolu Kazališnog vijeća za rad na predstavi ‘Pčelica Maja’ Gradskog kazališta lutaka Rijeka? Jeste li potpisali ugovor za rad na predstavi ‘Pčelica Maja’ Gradskog kazališta lutaka Rijeka?«


Odgovor koji je stigao prenosimo u cijelosti: »Nastavljam sa svojom odlukom da novinarima ne dijelim nikakve osobne podatke, bilo koji dokument, niti bilo kakve informacije o svojim radnim odlukama.


Odgovore na ova pitanja dobili su moji poslodavci i mislim da nisu u javnom interesu.


Niti vidim smisla nastaviti hraniti ovaj medijski prostor koji umjesto da surađuje na promociji i promicanju kulture u postpandemijskim vremenima, manipulira informacijama, koristi moje ime u krivim kontekstima i djelomičnim informacijama, prlja i blati posao koji radim s toliko truda i predanosti.


Vrlo sam svjesna posljedica svojih odluka i za njihovo donošenje bila sam adekvatno informirana.


Također sam dobro svjesna da će, bez obzira na moje odgovore, sve što kažem biti iskorišteno u svrhu napada na upravu. Odbijam biti dio toga…


Ako Novi list ima pitanja o mom repertoaru, mojim predstavama ili nagradama, rado ću odgovoriti.«


Imamo svakako još pitanja za Renatu Carolu Gaticu, no njih smo joj najavili, u formi intervjua koji je s nama tražila, a vezano za sumnju u nepostojanje adekvatne diplome za obavljanje posla ravnateljice Drame »Zajca«.


Rekla je tada da imamo strpljenja s njezinim odgovorima, jer je jako zauzeta, što ćemo mi svakako ispoštovati, nadajući se da će na njih ipak odgovoriti, kako je obećala.


Ima li dozvolu?


Što se pak ovoga odgovora koji nije odgovor tiče, poslali smo Kazalištu i upit s tumačenjem sljedećeg sadržaja: »S obzirom na to da mi u suštini nije odgovoreno na pitanja, nego su ti odgovori, prema ovome odgovoru, kod poslodavca, a jednako tako mislim da je i više nego jasno da su ti podaci svakako od javnoga interesa, što god o tome mislila gospođa Gatica, ponavljam stoga upit na adresu poslodavca.


U smislu pojašnjenja inzistiranja na upitu, moram reći da je intendant u posljednje vrijeme intenzivirao praksu poziva na očitovanje za djelatnike Kazališta koji su u bližoj ili čak daljnjoj prošlosti radili izvan Kazališta potencijalno bez dozvole, pri čemu pozdravljamo svako inzistiranje na legalizmu, pa je ovaj upit samo podržavanje takvoga načina poslovanja institucije koja nam je važna.


1. Ima li Renata Carola Gatica dozvolu Kazališnog vijeća za rad izvan Kazališta, na otvorenju Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020.?


2. Ima li Renata Carola Gatica dozvolu Kazališnog vijeća za rad na predstavi »Pčelica Maja« Gradskog kazališta lutaka Rijeka?


3. Je li Renata Carola Gatica potpisala ugovor za rad na predstavi »Pčelica Maja« Gradskog kazališta lutaka Rijeka?«


Dok očekujemo odgovore na ova pitanja, učinili smo što smo mogli; pregledali smo materijale sa sjednica Kazališnog vijeća »Zajca« i posljednja dozvola za rad izvan Kazališta za Renatu Carolu Gaticu koju smo našli datira iz rujna 2021. godine, kada ju je zatražila, i dobila, za rad na predstavi Istarskog narodnog kazališta u Puli.


Dopuštamo da nam je nešto promaklo, stoga su nam i odgovori na ova pitanja ključni što se tiče izvještavanja o temi koju je i sam intendant u posljednje vrijeme počeo smatrati iznimno važnom, sudeći prema načinu kako je tretira prema nekim zaposlenicima.