Eksplozivni komad

HNK Ivana pl. Zajca gostuje u ZKM-u s baletom “Plamteća voda”

Hina

"Plamteća voda" spaja suvremenu glazbu i plesne korake s elegancijom klasičnog baleta



Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) ugostit će, u četvrtak 20. siječnja, HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke s baletom “Plamteća voda” u koreografiji Andonisa Foniadakisa, eksplozivni komad koji spaja suvremenu glazbu i plesne korake s elegancijom klasičnog baleta.


Kako se ističe u najavi, balet “Plamteća voda” iznimno je zahtjevna koreografija u kojoj balerine i baletani riječkog baleta plešu na granici izdržljivosti i pomiču vlastite granice.


“Spajajući vatru i vodu, te mnoge druge suprotnosti na kojima još od iskona počivaju naš život i svijet, tijela plesača i njihov pokret stvaraju neodoljivo impresivne slike isprepletene snažnim emocijama. Slike koje nose i snažnu poruku u trenutku nesigurnosti i neizvjesnosti što ga upravo živimo”, stoji u najavi.




Plesači “Plamteće vode” donose slike koje nose snažnu poruku u trenutku nesigurnosti i neizvjesnosti što ga upravo živimo.


Prvi dio predstave temelji se na kontrastu svijetlih kostima i tamne scenografije, dok u drugom dijelu prevladava “vatreni”, “plamteći” element, kostimima dominiraju crvena i ružičasta boja, te se odvija u furioznom ritmu techno glazbe – brzo, dinamično, divlje, ritualno, repetitivno… dovodeći plesače i njihova tijela do granice izdržljivosti.


U kontrastu s prvim dijelom, koji priziva brodolom i posljednje preživjele ostatke ljudske vrste koji se batrgaju u borbi za preživljavanjem, u drugome se događa eksplozija boja i pokreta, isijavajući snagu, strast i moć vatre.


Završni dio predstave donosi svojevrsno olakšanje ili katarzu. (Kim Cuculić, Novi list)


“Koristeći epitete poput ‘plamteće’, ‘snažno’ i ‘strastveno’, a potom kontrastni doživljaj ‘olakšanja’ i ‘katarze’, kritičari su zaintrigirali publiku koja je s oduševljenjem primila ovaj eksplozivni komad koji spaja suvremenu glazbu i plesne korake s elegancijom klasičnog baleta”, poručuje se u najavi.


Koreograf je Andonis Foniadakis, a komad se izvodi na glazbu Juliena Tarridea. Scenograf i oblikovatelj svjetla je Sakis Birbilis, kostimograf Anastasios Sofroniou, a plesači Jody Bet, Mao Fujita, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Maria Matarranz de las Heras, Maria del Mar Hernandez, Laura Orlić, Carlos Huerta Pardo, Michele Pastorini, Tilman Patzak, Nicola Prato, Tea Rušin, Ali Tabbouch, Marta Voinea Čavrak i Svebor Zgurić.