Novitet

HKD Sušak posjetiteljima krajem mjeseca nudi sasvim novo iskustvo – predstave snimljene tehnikom “virtualne stvarnosti”

Davor Mandić



RIJEKA – Hrvatski kulturni dom na Sušaku svojim posjetiteljima krajem ožujka nudi, kako kažu, jedno posve novo iskustvo.


– Po prvi put u Rijeci, Hrvatskoj, a moguće i Europi, donosimo predstave snimljene tehnikom virtualne stvarnosti (VR), koju će gledatelji moći doživjeti posredstvom VR naočala, zavaljeni u fotelje smještene na pozornici HDK-a – kaže najava.


Riječ je o plesnim predstavama »Babae«, Joy Alpuerto Ritter, koja će biti na programu u subotu, 27. ožujka u 18 i 20 sati i »The Lion’s Den«, čeških plesačica Sabine Bočkove i Johane Pockove u ponedjeljak 29. ožujka u 18 i 20 sati. Obje su predstave snimljene u sklopu projekta Springback Ringside plesne mreže Aerowaves, čiji je član i HKD, a dio ove pionirske VR ekipe bila je i riječka firma Pilot Media koja odrađuje snimanje i postprodukciju za Aerowaves.




– Projekt istražuje načine dokumentiranja predstava tehnikom koja omogućuje svakom posjetitelju da uvijek ima najbolje mjesto u gledalištu i da predstavu doživi u potpunosti, sjedeći skoro na dohvat izvođača. Nakon snimanja predstava u Rijeci, Pragu i Londonu, i testnog prikazivanja u centru Španski borci u Ljubljani, riječka publika prva dobiva priliku pogledati dvije od Springback Ringside predstava.
Inspirirana plesom vještica Mary Wigman, remek-djelom neobičnosti, kako ga je nazvala Judith MacKrell, Joy Alpuerto Ritter u predstavi »Babae« ispituje naslijeđene plesne rječnike kako bi utjelovila svoj vlastiti lik vještice. U elektrizirajućem duetu »The Lion’s Den« Sabina Bočková i Johana Pocková pomiču granice između zabave i perverznosti – kaže se u najavi, uz napomenu da se ulaznice mogu nabaviti po cijeni od 50 kuna.