Prva točka dnevnog reda

Gradsko vijeće Grada Rijeke: Zvonimir Peranić ostaje predsjednik Kazališnog vijeća, Bojan Šober razriješen na vlastiti zahtjev

Davor Mandić

Bojan Šober / Snimio VEDRAN KARUZA

Bojan Šober / Snimio VEDRAN KARUZA

Rezultat je to maratonske rasprave na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, na kojoj je u prvoj točki, u segmentu prijedloga o razrješenju Šobera i Peranića, glasalo 32 vijećnika, od čega je 16 bilo za smjenu, šest je bilo protiv, a 10 je bilo suzdržanih



 


RIJEKA Gradsko vijeće Grada Rijeke nije podržalo prijedlog odluke o razrješenju članova Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka Bojana Šobera i Zvonimira Peranića na svojoj 13. sjednici, ali je prihvatilo razrješenje Bojana Šobera na njegov vlastiti zahtjev. Rezultat je to maratonske rasprave na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, na kojoj je u prvoj točki, u segmentu prijedloga o razrješenju Šobera i Peranića, glasalo 32 vijećnika, od čega je 16 bilo za smjenu, šest je bilo protiv, a 10 je bilo suzdržanih.


Prijedlog za smjenu Šobera i Peranića došao je iz smjera stranke Možemo!, a artikulirali su ga gradski vijećnici Iva Davorija, Nebojša Zelić i Vedran Vivoda. Predlagatelji su u obrazloženju naveli da je Gradsko vijeće Grada Rijeke na sjednici 22. rujna 2022. godine na prijedlog Kazališnog vijeća HNK-a većinom glasova donijelo Odluku o razrješenju Marina Blaževića s dužnosti intendanta „Zajca“. Tada se KV, kao predlagatelj Odluke, pozvao na članak 35. stavak 1. Zakona o kazalištima, na temelju kojeg osnivač može razriješiti dužnosti intendanta prije isteka mandata u slučaju da osnivač ne prihvati programsko, odnosno financijsko izvješće. S obzirom na to da Gradsko vijeće na sjednici 4. svibnja 2022. godine nije prihvatilo Izvješće o radu HNK-a, ostvarili su se uvjeti za smjenu Blaževića. Nakon što je Gradsko vijeće razriješilo Marina Blaževića dužnosti intendanta temeljem navedenog Zakona, predlagatelji smatraju da članove KV-a koje je imenovao osnivač, Bojana Šobera i Zvonimira Peranića, koji su u trenutku neprihvaćanja programskog, odnosno financijskog izvješća bili na dužnosti članova Kazališnog vijeća, također treba razriješiti, temeljem članka 35. stavka 3. Zakona o kazalištima.




Za predlagatelje je ključno to da ako je neprihvaćanje programskog, odnosno financijskog izvješća bio dovoljan razlog za razrješenje dužnosti intendanta, isto tako bi to trebao biti dovoljan razlog za razrješenje navedenih članova Kazališnog vijeća, pogotovo što su ti članovi u svom radu podržali sporno programsko odnosno financijsko izvješće.


Nakon što je prijedlog prošao i na Odboru za izbor, imenovanja i razrješenja, proslijeđen je vijećnicima i oni su se o njemu negativno očitovali.