"Pčelica Maja"

Gledali smo premijeru predstave u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka: Priča o poznatoj pčelici i na lutkarskoj pozornici

Kim Cuculić

Petra Šarac animira Pčelicu Maju / Snimio Petar FABIJAN

Petra Šarac animira Pčelicu Maju / Snimio Petar FABIJAN

Lutkarska predstava »Pčelica Maja« počinje ulaskom glumaca lutkara u gledalište u kostimima pčelara. Oni će cijelo vrijeme ostati vidljivi publici na maloj pozornici na kojoj animiraju mnoštvo raznolikih lutaka koje dočaravaju sitna bića iz prirode



 


RIJEKA – Na početku nove kazališne sezone Gradsko kazalište lutaka Rijeka premijerno je izvelo predstavu »Pčelica Maja«, nastalu prema motivima popularnog djela njemačkog književnika Waldemara Bonselsa (1880. – 1952.). Pod naslovom »Pčelica Maja i njezine pustolovine« roman je objavljen 1912. godine, a lik pčelice fascinirao je različite umjetničke medije, tako da je njezina priča oživjela u stripu, animiranoj seriji, na filmu i u videoigrama, a kod nas je poznata i kao dječja opera Brune Bjelinskog. Zbog pristupačnog i dojmljivog svijeta insekata i interesa umjetnika iz različitih umjetnosti koji su je proslavili, Pčelica Maja je kao lik i priča poznata velikom broj ljudi kroz niz naraštaja. Naišli smo na podatak i da je bila najčitanije djelo za vrijeme Prvog svjetskog rata – čitali su je vojnici u rovovima, mičući se tako od okrutne ratne svakodnevice.


U mediju lutkarstva


U knjizi »Dječja književnost« autor Milan Crnković svrstao je »Pčelicu Maju« u priče o životinjama, u red onih djela o prirodi koja na poetičan način otkrivaju djetetu nepoznati svijet sitnih stanovnika velike prirode. Po motivima romana Waldemara Bonselsa autorice teksta su Ivana Đula i Milica Sinkauz, a redateljica je Renata Carola Gatica koja je »Pčelicu Maju« prilagodila mediju lutkarstva. Kao i izvorna priča, predstava prikazuje pustolovine nestašne pčelice, slične nekoj radoznaloj i nemirnoj djevojčici, koja je napustila košnicu i uputila se u veliki svijet.


Spektakularan prizor sa stršljenovima / Snimio Petar FABIJAN




Lutkarska predstava »Pčelica Maja« počinje ulaskom glumaca-lutkara u gledalište u kostimima pčelara. Oni će cijelo vrijeme ostati vidljivi publici na maloj pozornici na kojoj animiraju mnoštvo raznolikih lutaka koje dočaravaju sitna bića iz prirode. Mjesto radnje je livada, koju je scenografkinja i kreatorica lutaka Alena Pavlović prikazala pomičnim paravanima oslikanima motivima cvijeća i biljaka. Središnji scenografski element pritom je velika košnica iz koje izviruju lutke vrijednih pčelica. Među njima je i Pčelica Maja, protagonistica priče, koju je animatorski i glumački »oživjela« Petra Šarac. Kao i u originalnom predlošku, njezina je pčelica radoznala, razigrana, neposlušna i svojeglava. Ne slušajući autoritet, u ovom slučaju Učipčelicu, Maja se udaljila od košnice i krenula istraživati njoj nepoznati svijet.


Snimio Petar FABIJAN


Različite vrste lutaka


Na tom putu, koji nije lišen i opasnosti, pčelica upoznaje razna druga bića koja nastanjuju prirodu. To je kreatorici lutaka Aleni Pavlović, uz pomoć lutkarske tehnologinje Luči Vidanović, omogućilo da oblikuje različite vrste lutaka koje antropomorfno prikazuju razne kukce, Majine prijatelje, koje će sresti tijekom svojeg putovanja. Upoznat će tako Balegara, Skakavca, Muhu, Pauka… Među njima su animacijski posebno zanimljive Gliste, koje su u simpatičnom, razigranom i raspjevanom tandemu utjelovili Tilen Kožamelj i David Petrović. Dojmljiv je i veliki Puž, lutka »zijevalica«, u animaciji Damira Orlića, koji također igra i šarmantnu, pjesnički nadahnutu Bubamaru koja govori s francuskim naglaskom. Animacijski su interesantni i mravi, pričvršćeni na stopala, koje lutkari pokreću nogama. Dok su svi oni manje-više prijateljski raspoloženi prema pčelici Maji, opasnost stiže u likovima stršljenova koji – doznaje Maja – spremaju napad na košnicu. U spektakularnom prizoru napada stršljenova, pčele su uspjele obraniti košnicu. Maja se vraća kući, shvaćajući da je bolje trebala slušati svoju Učipčelicu koju tumači Ana Šantar, nova članica riječkog lutkarskog ansambla. A pčelici Maji u posljednjem prizoru pridružuje se njezin prijatelj Pavo – i nove pustolovine mogu krenuti…


Snimio Petar FABIJAN


U »Pčelici Maji« važnu ulogu ima i glazba Ivane Đule i Luke Vrbanića, odnosno songovi koji ovu predstavu čine i malim mjuziklom koji pjeva o prirodi, livadi i njezinim stanovnicima. Dinamici izvedbe pridonio je i suradnik za scenski pokret Damian Cortes Alberti, a scenografija i lutke došli su do punog izražaja i oblikovanjem svjetla Sanjina Seršića. Iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka zadovoljna mala i velika publika izišla je pjevušeći: »Livada, livada…«, a svima poznata pčelica Maja uspješno je sletjela i na riječku lutkarsku pozornicu.