Festival hrvatske drame

Glavna nagrada Marulićevih dana “Kiklopu” u režiji Saše Anočića

Davor Mandić



Ocjenjivački sud festivala hrvatske drame Marulićevi dani odlučio je da je predstava »Kiklop« Ranka Marinkovića u izvedbi zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella najbolja predstava 30. Marulićevih dana. Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu: Bruna Bebić (glumica), Nenni Delmestre (redateljica), Karla Leko (studentica dramaturgije), Mira Muhoberac (dramaturginja i teatrologinja, predsjednica Ocjenjivačkoga suda), Mladen Radovniković (kostimograf).


Nagradu Marul za suvremeni dramski tekst festivalske predstave dobio je Ivor Martinić za predstavu »Dobro je dok umiremo po redu« Zagrebačkog kazališta mladih. Nagradu Marul za režiju dobio je Saša Anočić za režiju predstave »Kiklop«, a u kategoriji Nagrada za umjetničko ostvarenje (scenografija, kostimografija, dizajn svjetla, originalna glazba itd.) Marula je dobio Zdravko Stolnik za oblikovanje svjetla također u predstavi »Kiklop«.


Nagrade Marul za glumačka ostvarenja dobili su Ana Marija Veselčić za ulogu u vlastitoj predstavi »Domaši« u zajedničkoj produkciji Gradskog kazališta lutaka Split i Umjetničke akademije u Splitu, te Franjo Dijak za ulogu Melkiora u predstavi »Kiklop«. Nagrada Marul za dramaturgiju predstave/dramatizaciju/adaptaciju (lokalizaciju) pripada Saši Anočiću za dramatizaciju romana »Kiklop« u istoimenoj predstavi.




U obrazloženju glavne nagrade žiri ističe da dok se među nas sve više navlače silnice mogućega Trećega svjetskog rata i nagovješćuje stalno nova epidemija, predstava »Kiklop« neslobodu života prikazuje slobodom maštovite, nerijetko i duhovite i humoristične predstave koja osvaja kazalište umjetničkim, a ne estradnim sredstvima.