Već 21.

Franjo Deranja objavio novi književni naslov – “Lucinih četrdeset”

Kim Cuculić

Franjo Deranja / Foto Davor Kovačević

Franjo Deranja / Foto Davor Kovačević

Romansirana je kriminalistička pripovijest u triler-formi



U Mjesecu hrvatske knjige Franjo Deranja objavio je novi književni naslov, 21. u svojoj bibliografiji. »Lucinih četrdeset«, u izdanju Naklade Kvarner i Gradske knjižnice Crikvenica (urednik Franjo Butorac).


Romansirana je kriminalistička pripovijest u triler-formi kojom se osim raznolikih protagonista s pozitivnim, ali i s itekako negativnim karakternim predznacima, prikazuju pojedinci koji čine, nasreću, tek dio društvene zbilje, no i društvo što u određenom vremenu pogoduje njihovu formiranju i »afirmaciji«, to jest: njihovu nastajanju ali i – nestajanju.





Nasuprot takvima, postoje i oni koji čine stanovitu univerzalnu savjest društva (u ovom primjeru policijski isljednik Lucijan-Luce), pa – otklanjajući posve određene vlastite demone – uklanjaju i ove društvene, demone na javnoj sceni.


Kroz pripovijedanje o dobru i zlu protječe i višeslojna i osebujna ljubavna pripovijest kroz koju se zrcali i dio neizbježne nedavne ratne stvarnosti. Knjigu je likovno opremila i grafički uredila Jasminka Maržić Kazazi.