HNK Zagreb

Francusko-hrvatski ansambl Dialogos u Zagrebu predstavlja projekt “Hekuba”

Kim Cuculić

Foto Željko Karavida

Foto Željko Karavida



ZAGREB – Nagrađivani francusko-hrvatski ansambl Dialogos, koji je utemeljila hrvatska pjevačica i muzikologinja Katarina Livljanić, predstavit će svoj projekt »Hekuba« u foajeu zagrebačkog HNK-a 26. travnja u 17.30. Inspiriran grčkim mitom, ali i njegovim renesansnim interpretacijama, Hekuba je prožeta specifičnim glazbenim izričajem kakav njeguju ansambl i njegova umjetnička voditeljica. Kako se navodi u najavi, priča o Hekubi okružena je morem i vjetrom.


– Rat je završio, Troja je uništena, umorni grčki vojnici sjede na spaljenoj no man’s land i hoće kući. No vjetar staje i lađe ne mogu isploviti. U tome trenutku uzaludne bonace, kada je sve ustajalo i nepomično, treba zamoliti bogove da nešto pokrenu, žrtvovati nešto što je teško dati. Duh mrtvoga grčkoga heroja Ahila podiže se i traži za žrtvu najveće blago, Poliksenu, Hekubinu kćer, kako bi se Grcima dao vjetar u jedra.


Priča o Hekubi pokrenuta je nesanicama kroz koje plamte proročki snovi. Hekuba u snu vidi i pad Troje i smrt Poliksene, ne znajući da je čeka još jedan užas: njezin najmlađi sin Polidoro, kojega je otac za rata uz veliko blago povjerio prijatelju Polimnestoru, nastradat će, i to od prijateljeve ruke. Iz pohlepe za zlatom Polimnestor dječaka baca u more…, stoji u opisu.