Predstava Eve Hofer i Johannesa Schrettlea

Festival TranziT ide dalje: “Moramo živjeti s tim” u HKD-u na Sušaku

Kim Cuculić

Iz predstave »Moramo živjeti s tim« / Foto J. GELLNER

Iz predstave »Moramo živjeti s tim« / Foto J. GELLNER

Predstava je na programu u utorak, 4. listopada, u HKD-u na Sušaku u 19 sati



 


 


RIJEKA – Nakon uspješnih triju predstava i jedne radionice tijekom rujna, u listopadu festival TranziT ide dalje i donosi predstavu participativnog kazališta »Moramo živjeti s tim« austrijskih umjetnika i autora Eve Hofer i Johannesa Schrettlea koji se u suradnji s lokalnim neprofesionalcima izabranim javnim pozivom bave temom katastrofa i kolapsa, a koja nas suočava sa »sada i ovdje« i naporima koje moramo poduzeti da bismo išli dalje. Predstava je na programu u utorak, 4. listopada, u HKD-u na Sušaku u 19 sati.




– Strah od kolapsa često je zakopano traumatično sjećanje, djelić kolektivnog narativa o katastrofi. Stoga, da bismo postali otvoreni, važno je tražiti trenutke kolapsa u osobnim i kolektivnim biografijama. Govoreći o tim temama, pretvarajući strašne fantazije i izgubljene nade u poetski scenski jezik, kako u tekstovima (koji se čitaju na pozornici), tako i njihovim tijelima koja izlaze iz šoka, osjećajući se slobodnim da se izraze i izlože.


Naši suradnici hodaju na pozornici i počinju pripremati zabavu za koju ne znamo kada, kako i hoće li se proslaviti. Govore o velikim i malim katastrofama, razmišljaju o prošlim i budućim kolapsima i kako se s njima uspijevaju nositi. Morat ćemo živjeti s tim: distopijom, solidarnošću, krizom, kornjačom, nježnošću, slomom, upozorenjem, seksom, čišćenjem. Osjećaji i sjećanja, biografski fragmenti koji nastaju tijekom rada, postaju dijelovi kolektivnog teksta koji stvara ne samo kolektivno (a time i društveno) sjećanje, već i kolektivni subjekt. »Neprofesionalna tijela« na pozornici evociraju posebnu ljepotu, ideju o uključivom društvenom procesu koji uključuje tijela i pokrete iz svih mogućih okruženja, i daje sliku društva koje se bori da ostane ili postane kolektivno tijelo, piše u najavi.


Koncept potpisuju Christina Lederhaas, Eva Hofer i Johannes Schrettle, režiju i dramaturgiju Eva Hofer, a umjetničku podršku dala je Ivana Peranić. Autori teksta su Eva Hofer i Johannes Schrettle u suradnji s izvođačima (Anamaria Drezga, Ivo Grubiša, Jana Kacar, Duje Katalinić, Rozmari Marjan). Producent je Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je prijava na [email protected].