Periskop u Rijeci

Festival suvremenog plesa i cirkusa: Danijela Zajc svoj rad u nastajanju “Forest” prezentirat će 7. rujna

Kim Cuculić

Bit će prikazani i »Zagrljaji« Ksenije Zec / Foto NINA ĐURĐEVIĆ

Bit će prikazani i »Zagrljaji« Ksenije Zec / Foto NINA ĐURĐEVIĆ

Festivalski program započinje umjetničkom rezidencijom Danijele Zajc iz Slovenije u sklopu Cirkuske rezidencijalne mreže, a svoj rad u nastajanju »Forest« prezentirat će u Filodrammatici



 


RIJEKA – Periskop, festival suvremenog plesa i cirkusa u organizaciji udruge Prostor Plus, otvorio je vrata ljubiteljima umjetnosti i pokreta 25. kolovoza, a potrajat će do 10. rujna. Na programu su predstave suvremenog plesa i cirkusa, prezentacija rada cirkuske rezidencije i četiri edukativne radionice na kojima se mogu isprobati neobične vještine iz područja suvremenog cirkusa i plesa. Festivalski program započinje umjetničkom rezidencijom Danijele Zajc iz Slovenije u sklopu Cirkuske rezidencijalne mreže, a svoj rad u nastajanju »Forest« prezentirat će u Filodrammatici u četvrtak 7. rujna, s početkom u 19.30 sati. »Forest« je treći i posljednji dio osobne trilogije pod nazivom »Niti PraGozd«, a bavi se »motorom« društvenih promjena, odnosno nenasilnom radikalizacijom te položajem individuuma u društvu, fokusirajući se na položaj žene koji se razlikuje od položaja hegemonijskih muškaraca.


Radionice


Ljubitelji umjetnosti, plesa i cirkusa mogu iskoristiti priliku za istraživanje cirkuskih i plesnih vještina te se prijaviti na radionice skippinga, tehnike na statičnom trapezu, žonglerskog pokreta i tehnike te dinamike na svili i užetu, koje se održavaju sljedeći tjedan u Filodrammatici. Radionicu skippinga vodit će priznati mentor Andreas Hannes u ponedjeljak 4. rujna od 18.30 do 20 sati. Radionica tehnike na statičnom trapezu otkriva tajne elegancije i gracioznosti ovog predivnog cirkuskog umijeća koje se može isprobati u utorak 5. rujna, od 17 do 20 sati uz mentoricu Petru Najman.


Glavni program festivala



 


Ponedjeljak, 4. 9., 21 h
– HKD na Sušaku:
»Zagrljaji«, Ksenija Zec


Utorak, 5. 9., 21 h
– HKD na Sušaku: »Grad«,
Andreas Hannes


Srijeda, 6. 9., 20 h
– Filodrammatica, Novi horizonti: »Mir i tišina«, Larisa Štefančić


Srijeda, 6. 9., 21 h
– HKD na Sušaku, Novi
horizonti: »Moja smrt i ja«,
Petra Najman/Cirkorama


Četvrtak, 7. 9., 21 h
– HKD na Sušaku, lokalna autorica: »Melodrama«, Ivana Kalc


Petak, 8. 9., 21 h
– Filodrammatica: Žonglerski koncert, Mismo Nismo


Subota, 9. 9., 21 h
– HKD na Sušaku:
»Heroes«, Mia Zalukar i Bruno Isaković


Nedjelja, 10. 9. , 20 h
– Filodrammatica: Periskop OUTRO: »Predstava koja nastaje«


 


 


Zračne cirkuske vještine mogu se naučiti na radionici dinamike na svili i užetu s mentoricom Danijelom Zajc u subotu 9. rujna, od 10 do 13 sati. Različiti pristupi umjetnosti žongliranja i manipulacije objektima mogu se doznati na radionici žonglerskog pokreta i tehnike. Radionica se održava u subotu 9. rujna od 17 do 20 sati uz mentore Mismo Nismo. Selektorice programa su Nika Krajnović, Tihana Naglić, Ivana Slunjski i Nives Soldičić.


Ulaznice


Ulaznice za sve predstave mogu se nabaviti na blagajni na mjestu izvedbe jedan sat prije početka svake predstave uz mogućnost festivalske ulaznice i posebnih popusta, a potrebna je prethodnu najava i rezervacija putem e-maila [email protected]. Detalji o festivalu, svim predstavama i cjelokupnom programu mogu se doznati na www.periskopfestival.com.