Nova kazališna sezona

Emotivna romantična drama: Najavljena premijera “Werthera” u riječkom kazalištu

Kim Cuculić

HNK I. Zajc

HNK I. Zajc

U dvije podjele svih osmero mladih opernih solista debitirat će u svojim ulogama. Riječ je o vrlo emotivnoj predstavi, koju najavljujemo sloganom »Vrijeme je za romantizam« – kaže v. d. intendanta Marin  Blažević



RIJEKA Novu kazališnu sezonu Opera HNK-a Ivana pl. Zajca svečano će otvoriti u ponedjeljak, 3. listopada, u 19.30 sati premijerom opere »Werther«. Ova lirska opera francuskog opernog (kasnog) romantičara Julesa Masseneta, nastala prema epistolarnom romanu »Patnje mladog Werthera« Johanna Wolfganga von Goethea, u Rijeci je posljednji put izvođena 1979. godine. Kako je ovim povodom kazao v. d. intendanta Marin Blažević, nekoliko je razloga za postavljanje »Werthera«.


Karakteri u prvom planu


– Prvi je taj što će u dvije podjele svih osmero mladih opernih solista debitirati u tim ulogama. U ulozi Charlotte su Ivana Srbljan i Wioletta Hebrowska; Sophie pjevaju Anamarija Knego i Vanja Zelčić; Werthera tumače Aljaž Farasin i Marko Fortunato, a Alberta – Domen Križaj i Dario Bercich.


Drugi razlog je što »Werthera« režira Fabrizio Melano, veteran klasične operne režije iz zlatnog doba Metropolitana, koji je »Werthera« već režirao nekoliko puta. Njegova poetika u riječkom »Wertheru« mogla bi se opisati kao klasični modernizam, a naglasak je na psihološkoj studiji likova. Riječ je o vrlo emotivnoj predstavi, koju najavljujemo sloganom »Vrijeme je za romantizam« – osvrnuo se Blažević, dodajući da su dvije podjele ravnopravne i da obje zaslužuju pozornost.




Redatelj i scenograf Fabrizio Melano kazao je da mu je drago što riječko kazalište – u trenutku kad je operna umjetnost u teškom stanju – toliku pažnju posvećuje upravo operi i u tom smislu ide u dobrom smjeru. Iskustvo rada na riječkom »Wertheru« opisao je kao najbolje dosad, a istaknuo je da mu je važna koncentracija na karakterima.


– Ovo je velika prilika da ovako duboko radim s pjevačima. Nastojao sam sve pojednostaviti kako bi u prvi plan došli karakteri. Werther je destruktivni narcis, a Charlotte je njegova žrtva – kazao je Melano.


Premijernom izvedbom ravnat će Ville Matvejeff (s kojim će se za dirigentskim pultom u kasnijim izvedbama izmjenjivati Matija Fortuna), koji je govorio o kvalitetnom radu s riječkim orkestrom, a Massenetovu glazbu opisao kao istodobno »slatku« i vrlo snažnu. Riječ je o velikom opernom djelu, koje je u suštini drama koja govori o univerzalnim temama.


Spremni solisti


U naslovnoj ulozi Werthera je slovenski tenor Aljaž Farasin, koji je istaknuo da su mu se ovom predstavom ostvarili snovi. Werthera će pjevati i Marko Fortunato, koji kaže da se u glumačkom smislu lako može povezati s Wertherom.


Ivana Srbljan u ulozi Charlotte govorila je o inspirativnom radu s Fabrizijem Melanom, a istaknula je i da je vokalno i psihološki spremna za ovu ulogu. Domen Križaj, u ulozi Alberta, dobitnik je nagrade riječke Opere na prvom Međunarodnom natjecanju za mlade operne pjevače »Zinka Milanov«, a ovom prilikom zahvalio je opernoj kući u Rijeci što mu je dala priliku kao mladom pjevaču.


Anamarija Knego pjeva Sophie, petnaestogodišnju djevojčicu, za što joj je redatelj Melano iznio jake argumente. Za Knego je ovo bilo novo iskustvo i nova škola, jer se tijekom njenog školovanja malo radilo na ulaženju u likove.


U podjeli su i Slavko Sekulić, Sergej Kiselev, Robert Kolar, Davor Lešić i Ana Majdak. Kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, a vokalnu pripremu napravile su Monika Hauswalter i Nicoletta Olivieri. Sudjeluju učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka. Sponzor predstave je »Werther’s Original«. Reprize »Werthera« su 5., 7., 26. i 28. listopada.