Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Drugačiji pogled na omiljenog dječjeg junaka: Uz predstavu “Moj prijatelj Mraz”  

Kim Cuculić

Protagonisti predstave / Foto GKL

Protagonisti predstave / Foto GKL

Svođenje Božića na hrpu nepotrebnih darova prenosi se i na dječji uzrast, što je tema kojom se bavi »Moj prijatelj Mraz«. U interpretaciji Balen Spinčić djeci drag lik umorio se od svega



RIJEKA – U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, prigodno skorašnjim blagdanima, izvodi se predstava »Moj prijatelj Mraz« autorice Vedrane Balen Spinčić, u režiji Serđa Dlačića. Ova polusatna lutkarsko-igrana predstava napravljena je autorskim i glumačkim snagama riječkog GKL-a, a daje drugačiji pogled i komentar na Božić i dječjeg junaka Djeda Mraza. Već se godinama Božić pretvara u najveći praznik potrošačkog društva i odavno je izgubio svoju bit. Čak ni u kontekstu aktualne pandemije konzumerističko »bombardiranje« ne posustaje i reklamna mašinerija ponaša se kao da je sve »normalno«, uobičajeno i Božić i Nova godina trebali bi se slaviti u svečanim haljinama, možemo se zapitati – gdje? Možda u samoizolaciji, u vlastita četiri zida. Ili u nekom ilegalno otvorenom, zamračenom kafiću.


Mraz u depresiji


Konzumeristički pristup adventskom i božićnom vremenu ni prije nije bio »staro normalan«, a sada je još manje. A svođenje Božića na hrpu nepotrebnih darova prenosi se i na dječji uzrast, što je tema kojom se bavi »Moj prijatelj Mraz«. U interpretaciji Vedrane Balen Spinčić djeci omiljeni lik umorio se od svega i zapao u predblagdansku depresiju. Umorile su ga tolike želje za darovima i ispraznost u koju se Božić pretvorio. No, dječak Tonko (lutku animira Petra Šarac) i dalje ima svoj popis želja za darove i nestrpljivo iščekuje Mraza. Pridružuje mu se božićna jelkica (Karin Fröhlich), koja je tužna jer nema lampice, a tu je i Tonkova igračka buldožera (Almira Štifanić).
Uz pomoć konzumerističkog mađioničara (Alex Đaković) oni kreću u potragu za Mrazom (igra ga Zlatko Vicić) i nalaze ga – u svojem crvenom baršunastom naslonjaču on sjedi u dubokoj depresiji, prekriven dekom preko glave.


Klasično lutkarstvo


Neobičnoj skupini koja ga posjećuje sada je jedina želja da pronađu božićne lampice za jelku, a na kraju će uspjeti u tome da iznova upale svjetlo u srcu Djeda Mraza i pronađu izgubljenu svjetlost koja se negdje zagubila pod gomilama darova. To je važna pouka ove predstave, o kojoj je s dječicom u publici razgovarao Mraz, zadovoljan što su shvatila što im »Moj prijatelj Mraz« poručuje.
U ovoj klasičnoj lutkarskoj predstavi sa songovima scenografkinja, kostimografkinja i autorica lutaka je Luči Vidanović, skladatelj je Srđan Badurina, dramaturginja Vedrana Balen Spinčić, a oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić. Predstava se igra u Gradskom kazalištu lutaka do kraja ove godine, a namijenjena je uzrastu 3+.