Prva ovosezonska premijera

Dramska sezona u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu počinje u znaku žena

Kim Cuculić

Tena Štivičić u ovoj drami razotkriva intimu suvremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja - onih vlastitih, iznevjerenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo



ZAGREB – Prva ovosezonska premijera Drame u zagrebačkom HNK-u, predstava »64«, višestruko nagrađivane autorice Tene Štivičić u režiji mlade redateljice, Riječanke Arije Rizvić održat će se 14. listopada. Nakon međunarodnog uspjeha drame »Tri zime«, praizvedene u National Theatre u Londonu i ovjenčane najprestižnijom nagradom za autorice na području engleskog jezika »Susan Smith Blackburn«, Tena Štivičić u ovoj drami razotkriva intimu suvremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja – onih vlastitih, iznevjerenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo.


Nemogućnost začeća i medicinski potpomognuta oplodnja aktualna je tema uprizorena u drami »64« čija su okosnica uloge Eve i Danijela (tumače ih Olga Pakalović i Igor Kovač), bračni par na pragu četrdesetih, situirani, stabilni i ostvareni, konačno spremni da imaju dijete. No, na svim životnim planovima nagrizaju ih emotivne, financijske i egzistencijalne nesigurnosti. Činjenica da ne uspijevaju napraviti dijete i da se moraju upustiti u proces potpomognute oplodnje primora ih da preispitaju i svoju vezu i sebe same i sva svoja uvjerenja. Situacije u koje ih to dovodi su smiješne i bolne, dirljive i ponižavajuće, apsurdne i inspirativne.


– Jako sam uzbuđena i počašćena što režiram u središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući i to upravo novi tekst Tene Štivičić. Zagrebački HNK ovu je sezonu posvetio ženama – autoricama i redateljicama i sretna sam što sam upravo i ja dio te priče, a posebno što je ovo moja prva predstava na velikoj pozornici HNK-a u Zagrebu s kojom otvaramo novu dramsku sezonu. Probe su u tijeku i zaista uživam uprizoravajući priču o ovoj aktualnoj i često bolnoj temi i čast mi je i užitak raditi i stvarati s ovakvom odličnom glumačkom ekipom, rekla je redateljica Arija Rizvić.




Uloge u predstavi »64« tumače i Alma Prica, Dragan Despot, Lana Barić, Luka Dragić, Livio Badurina i Tesa Litvan. Dramaturgiju potpisuje Mirna Rustemović, scenografiju NUMEN/For use, kostimografiju Ana Fucijaš, skladatelj je Ivan Pešut, za scenski pokret zadužena je Larisa Lipovac Navojec, a Ivan Lušičić i Ivan Štrok dizajneri su svjetla i projekcija.


Premijera »Lastavice«


Tročinska opera Giacoma Puccinija »Lastavica« pod ravnanjem maestra Lorenza Passerinija i Matije Fortune te u režiji, scenografiji i kostimografiji Huga de Ane, premijerno će biti izvedena 21. listopada u zagrebačkom HNK-u. Kako piše u najavi predstave, Puccini je djelo skladao dvije godine, a u proljeće 1916. opera je bila završena. »Lastavica« nije nikada igrala u zagrebačkom HNK-u te je ostala jedno od manje izvođenih Puccinijevih djela iako se u novije vrijeme sve češće postavlja na scenu.


Priča je to o djevojci visoka roda, ali sumnjiva morala, Magdi di Civry, priležnici bogatog pariškog bankara Rambalda Fernandeza, koja se iskreno zaljubi u siromašna mladića Ruggera Lastouca i poput lastavice odleti s njim u ljubavno gnijezdo na Azurnoj obali. Ali, djevojka sumnjive prošlosti ne može postati njegovom ženom pa se ponovo poput lastavice vraća u zlatni pariški kavez.