Puccinijeva opera

“Djevojka sa Zapada” premijerno u Zajcu: Publika oduševljena, ispred kazališta konji i kauboji

Kim Cuculić

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK

Ovaj operni spektakl, u formi vesterna, režirao je istaknuti operni pjevač Giorgio Surian, a izvedbom je ravnao maestro Valentin Egel



RIJEKA – U povodu 100. godišnjice smrti Giacoma Puccinija, Opera riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca premijerno je izvela Puccinijevu operu “Djevojka sa Zapada”.


Foto galerija: "Djevojka sa Zapada" u Zajcu Foto: Mateo Levak


Ovaj operni spektakl, u formi vesterna, režirao je istaknuti operni pjevač Giorgio Surian, a izvedbom je ravnao maestro Valentin Egel.


Na premijeri je ulogu Minnie pjevala Gabrielle Mouhlen, šerifa Jacka Rancea utjelovio je Giorgio Surian, a Dicka Johnsona alias Ramerreza, bandita, Ivan Momirov.





„Kritika je složna da je to najzrelije Puccinijevo djelo. Priča ‘Djevojke sa Zapada’ odvija se u tipičnom vestern ambijentu punom surovosti, raskalašenosti, razbojništva, kocke i umorstava. Rudarsko mjesto gdje vlada borba za opstanak i preživljavanje, mijenja ljude i u nekima budi ono najgore, a kod nekih pak ono najbolje. To su nostalgični ljudi, daleko od svojih obitelji, koji sanjaju i nadaju se boljoj budućnosti. Puccini kroz tu borbu dobra i zla šalje poruku iskupljenja, podcrtavajući na prvome mjestu čistoću i dobrodušnost glavne junakinje koja ljubavlju osvaja zajednicu”, kaže redatelj i jedan od interpreta Giorgio Surian.


Uz njega i maestra Egela autorski tim čine scenografkinja Paola Lugarić Benzia, kostimografkinje Kristina Komadina i Karla Kučić te oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Asistent dirigenta je Matija Fortuna, asistent redatelja Dražen Siriščević, a asistentica scenografkinje Mateja Ozmec.



U solističkoj su ekipi i Marko Fortunato, Luka Ortar, Erol Ramadanović, Lovro Matešin, Krešimir Škunca, Saša Matovina, Dario Dugandžić, Marin Tuhtan, Josip Švagelj, Sergej Kiselev, Stefano Surian, Darko Matijašević, Slavko Sekulić, Lorena Krstić i drugi. Sudjeluju i Riječki operni zbor (zborovođa Matteo Salvemini) i Riječki simfonijski orkestar.


Prigodom raskošne njujorške praizvedbe prve opere ikada skladane za Metropolitan Operu, priče o Americi napisane za Ameriku, za dirigentskim je pultom bio Toscanini, velike operne zvijezde Enrico Caruso, Emmy Destinn i Pasquale Amato pjevali su glavne uloge, a Puccini je, sam u svojoj loži, pratio izvedbu.



“Libreta napisanog prema drami Davida Belasca “Djevojka sa Zlatnog zapada”, ova vestern priča događa se tijekom kalifornijske zlatne groznice 1850-ih . No, prostor ljudskih snova i nade u bolju budućnost pokazuje se prostorom nesmiljene borbe. Saloon Polka, bar glavne junakinje, omiljene Minnie, mjesto je susreta aktera te krhke zajednice. Mnogi se bore za njezinu naklonost, uključujući i šerifa, a ona ljubav pronalazi u strancu koji je ušetao u saloon. Međutim, mogao bi to biti ozloglašeni razbojnik…



Puccini je uspio stvoriti portret zajednice pune nade i srušenih snova, operu o ljubavi i iskupljenju kroz suptilno i odvažno pisanu glazbu, partituru prožetu profinjenim lirskim nitima. Puccinijeva orkestracija u ovoj operi osobito je poznata po svojoj složenosti i inovativnosti. Umjesto svojih prepoznatljivih, uglavnom romantičnih, impresivnih arija i dueta, stvara po jednu dugu, neprekinutu scenu za svaki čin i orkestraciju kojom odjekuju i utjecaji Puccinijevih francuskih impresionističkih suvremenika, Debussyja i Ravela”, piše u najavi predstave.


Izvođači i autorska ekipa ispraćeni su na riječkoj premijere dugim pljeskom i povicima odobravanja.


Prije početa predstave ispred kazališta publiku su dočekali kauboji, konji, i sijeno.