Projekcija 4. rujna

Arbajt Kolektiv u Mediteranskom plesnom centru predstavlja svoj rad kroz film i razgovor

Foto Karla Kocić

Foto Karla Kocić

Tomičić i Štalcar-Furač prezentirat će dokumentarni film snimljen tijekom stvaranja predstave “Arbajt” te održati prezentaciju i razgovor o autorskom nastavku “Arbajt 2.0” koji su razvijali tijekom rezidencijalnog boravka u SvetvinčentuU Mediteranskom plesnom centru 4. rujna u 20.00 sati Arbajt Kolektiv (Šimun Stankov izvođač, autor, koreograf, Espi Tomičić, dramaturg i Una Štalcar-Furač, izvođačica, koreografkinja), prezentirat će dokumentarni film snimljen tijekom stvaranja predstave “Arbajt” te održati prezentaciju i razgovor o autorskom nastavku “Arbajt 2.0” koji su razvijali tijekom rezidencijalnog boravka u Svetvinčentu.


Arbajt Kolektiv / Foto Karla Kocić

Arbajt KOlektiv / Foto Karla Kocić


Dokumentarni film prati proces stvaranja „Arbajta“ (2021.), prvog autorskog rada istoimenog kolektiva, u čijem je fokusu bilo postavljanje plesa, odnosno izvođačkog tijela, unutar prostora gradilišta koji je povijesno i vizualno vrlo određen i naizgled ne odgovara potrebama plesne predstave. „Arbyte 2.0“ naglasak stavlja na izvođačko tijelo u punom fizičkom naporu i u svoj svojoj virtuoznosti te interakciji pokreta s objektima i glazbom. Narativ nastaje kao posljedica korištenja značenjskih veza između gradilišta i kazališta, a autori u fokus istraživanja postavljaju odnos pokreta i zvuka. Osim zvuka, umjetnici su istražili koreografiju svjetla kao još jedan usporedni proces gradnja unutar predstave kao cjeline.


Proces rada na Arbajtu kamerom je dokumentirala Karla Kocić dok je Branimir Štivić, kao vanjski suradnik kolektiva, autor glazbe u oba projekta.
Najavni video dokumentarnog filma kojeg će zainteresirani moći pogledati u nedjelju 4. rujna u 20 sati nalazi se ovjde: Arbajt – trailer