Sutra otvorenje

U Rovinju izložba “Prisutna odsutnost” riječkog fotografa Ivice Nikolca

Davor Mandić



ROVINJ – Centar vizualnih umjetnosti »Batana« u Rovinju poziva na izložbu fotografija riječkog fotografa Ivice Nikolca »Prisutna odsutnost«, koja će biti otvorena u galeriji »Batana« u subotu, 10. rujna, u 19 sati, a trajat će do 8. listopada. Kako se kaže u najavi iz »Batane«, riječ je o izložbi koja je 2018. godine bila postavljena u Galeriji Kortil, a nakon Rijeke bila je postavljena i u Splitu te u Podgorici.


– Ovom izložbom poznati riječki autor predstavlja se temama koje su ga zaokupljale tijekom godina bavljenja fotografijom. Kako sam autor kaže: »Naziv ‘Prisutna odsutnost’ proizašao je iz činjenice da sam kao autor poznatiji izvan Rijeke, pa i Hrvatske, nego u Rijeci, gradu u kojem živim i djelujem. Također, smatrao sam tada kako većinu mojih fotografija na neki način konceptualno određuje upravo taj termin. U njima je čovjek ponekad prisutan kao subjekt, ponekad nije, ali je ta prisutnost ili odsutnost većinom u kontekstu emocije koju pojedina fotografija izaziva. Mogao bih možda prihvatiti termin ‘melankolični komentar’, što god to značilo, ali to prepuštam gledatelju« – kaže se u najavi izložbe.


Nikolac je imao petnaestak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu te je sudjelovao na više od 70 skupnih izložbi. Bio je članom brojnih žirija, članom Umjetničkog savjeta manifestacije Photodays Rovinj te selektor fotografskih izložbi nacionalne razine. U četiri navrata izabran je za predsjednika Hrvatskog fotosaveza. Autor je i koautor brojnih izložbi, mentor i voditelj radionica fotografije, radionica starih fotografskih tehnika, predavač i esejist.