Fotografska smotra

U Rijeci otvorena izložba 9. salona crno-bijele fotografije “100+1”

Marko Dobrecović

Najistaknutija fotografija devetog izdanja smotre je »Meditacija« Zorana Kolarića iz Čakovca, koji je zaslužio nagradu Grand Prix Fernanda Soprana



Izložba 9. salona crno-bijele fotografije »100+1« otvorena je u Muzeju grada Rijeke na Trgu Riccarda Zanelle. Deveto izdanje ove fotografske smotre okupilo je rekordan broj prijavljenih autora te tako potvrdilo svoju relevantnost u smislu pozicioniranja na fotografskoj sceni.


Svoje crno-bijele fotografije prijavilo je 117 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Srbije. Između prijavljenih radova, postav od sto plus jedne fotografije odabrao je povjesničar umjetnosti Enes Quien.





Tijek devetog izdanja Salona crno-bijele fotografije pod pokroviteljstvom Hrvatskog foto saveza pojasnio je tajnik Saveza Ivica Nikolac.


– Ove smo godine imali rekordan broj prijavljenih fotografija i autora. Dobili smo jako kvalitetne fotografije, a ovo što vidite ovdje odabir je doktora znanosti Enesa Quiena.


Kada smo krenuli s organizacijom Salona crno-bijele fotografije, željeli smo napraviti izložbu koja će biti relevantna na fotografskom nivou, ne samo na razini Hrvatske, već i susjednih zemalja, a idućih godina ćemo ići i šire.



Nama je cilj njegovati tradiciju crno-bijele fotografije, jer je to jedna posebna estetika, puno teža nego fotografija u boji. Ako usporedimo prva izdanja Salona crno-bijele fotografije s ovim rekordnim devetim izdanjem, možemo zamijetiti to da je sve više mladih autora te da je sve više fotografkinja.


Na ovogodišnjoj izložbi žene čine dvije trećine autora. To je izuzetna stvar. Žene kao autori su jače i bolje nego ikad – navodi Nikolac.


U sklopu Salona crno-bijele fotografije podijeljeno je nekoliko nagrada, uključujući Grand Prix Fernando Soprano.



Nagrađene fotografije su »Low tide« autorice Žakline Antonijević iz Fotokluba Split; »Plovim« Danijela Bašića iz Fotokluba Zagreb te »Metropolis« Zdenka Vukelića iz AFIAP-a iz Rijeke.


U kategoriji kolekcija, nagrađene su kolekcije »Stranci« Anite Živaljić iz Fotokluba Knin; »Kostrenski gnjurci« Bruna Bontempa iz Rijeke te »Kugla u galaksiji« Blaženke Kadije iz Fotokluba Zagreb.


Najistaknutija fotografija devetog izdanja smotre je »Meditacija« Zorana Kolarića iz Čakovca, koji je zaslužio nagradu Grand Prix Fernanda Soprana.