Velikani u malom formatu

U Relativnoj galeriji izložena djela malog formata poznatih domaćih umjetnika

Kim CuculićRIJEKA – U riječkoj Relativnoj galeriji (Pomerio 18) otvorena je izložba »Velikani u malom formatu«. Izložba obuhvaća oko četrdeset djela malog formata, pretežno crteža i grafika renomiranih hrvatskih umjetnika iz kolekcije Frana Šokića i Sanje Petrović iz Petrinje. Veći dio izložbe su grafike, crteži i slike Nives Kavurić-Kurtović, jedne od najvećih umjetnica hrvatske suvremene likovne scene, stoga izložba u velikoj mjeri prenosi dominantnu energiju ove osebujne umjetnice. Osim nje prisutni su i drugi velikani: Dimitrije Popović, Ivica Propadalo, Viktor Šerbu, Toni Franović, Marija Jug Pecarić i drugi.


– Nebitno da li u malom ili velikom formatu, velikanima nazivamo one umjetnike koji svojim bogatim izrazom prenose snažne iskaze duše, što su u konačnici uvijek namijenjeni drugima, to jest gledaocima koji to intuitivno primaju, svjesni ili nesvjesni kompleksnosti duhovnih poruka. Umjetnik mora stvarati. Na putu svog »moranja« svaki je umjetnik stvarao velika i mala djela, a koliko je djelo veliko, ne odlučuje format nego dubina i kompleksnost duhovnog iskaza, kao i vještina kojom je djelo »istkano«.


Kolekcija Šokić broji oko 120 djela renomiranih hrvatskih umjetnika. Nastala je u zadnjih nekoliko desetljeća sakupljanja umjetničkih djela, stoga i veći dio djela datira s kraja 20. stoljeća, ali ima i djela suvremenih živućih umjetnika, piše u najavi izložbe.
Izložbu je moguće pogledati do 15. listopada u radnom vremenu galerije: utorkom i subotom od 10 do 12 te utorkom, srijedom, četvrtkom i petkom od 17 do 20 sati.