Fotoklub Rijeka

U Principiju otvorena izložba “Staklo i Rijeka”

Kim Cuculić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak



RIJEKA – Izložba »Staklo i Rijeka«, koju Fotoklub Rijeka priređuje u povodu Dana sv. Vida, otvorena je sinoć u Galeriji Principij. Tradicija je da već više od sedamdeset godina članovi Fotokluba Rijeka najmanje jednom godišnje prirede izložbu o svome gradu i uvijek je to s drugom temom. Ove godine izložba je posvećena staklu, zato što su je Ujedinjeni narodi proglasili Međunarodnom godinom stakla.


– Na natječaj su se prijavljivali i članovi kluba i oni koji to nisu i u konačnici imamo 36 autora, a njima sam pridružio i fotografije petero članova iz Sekcije mladih Fotokluba Rijeka. Od 225 fotografija za izložbu, odabrao sam ih 44 po principu da svaki autor sudjeluje s najmanje jednom fotografijom. Staklo je neizbježan materijal u razvoju naše civilizacije i ima višestruku primjenu u skoro svim ljudskim aktivnostima.


Povijesni ostaci koje nam pokazuju arheolozi dokazuju da se staklo suvislo koristilo prije više od 3.600 godina pr. n. e. i to u kolijevci starih civilizacija, prostoru Mezopotamije, Egipta i Sirije i tako je sve do danas, kaže Borislav Božić, predsjednik Fotokluba Rijeka. Izložba je otvorena do 21. lipnja.